Etusivu » Yli puoli miljoonaa suomalaista ulosotossa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Yli puoli miljoonaa suomalaista ulosotossa

Viime vuonna noin joka kymmenes suomalainen oli ulosotossa. Mistä tämä johtuu ja miten asian voisi korjata? Lue lisää.

 

Yli puoli miljoonaa ulosotossa viime vuonna

Taloussanomat uutisoi yli 540 000 suomalaisen olleen vuonna 2015 ulosoton kanssa tekemisissä. Suurin osa oli yksityisiä kansalaisia. Heitä oli ulosotossa 485 000. Yrityksiä ja yhteisöjä oli ulosotossa 55 000. Kasvua vuodesta 2014 oli hieman yli prosentti, tosin mukaan lasketuista 164 000 oli ollut ulosotossa myös edellisenä vuonna. Uusia ulosottoon joutuneita velallisia oli yli kaksi prosenttia.

Verojen joutuminen virastojen perintään oli viime vuonna harvinaisempaa kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan lukuja nostavat lainat ja luotot.

Noin neljälläkymmenellä prosentilla ulosottoon joutuneista oli velkaa enintään tuhat euroa. Kahdellakymmenelläviidellä prosentilla puolestaan alle 10 000 euroa. Yli 50 000 euron velkoja päätyi ulosottoon alle kuudessa prosentissa tapauksista. Suuria velkoja oli useammin yrityksillä ja yhteisöillä kuin yksityishenkilöillä.

 

Mistä ulosottojen suuri määrä johtuu?

Ulosottoon joutuu yhä enemmän ihmisiä yleisen taloudellisen tilanteen heikkouden vuoksi. Työttömyys on ollut kasvussa ja monenlaiset maksuvaikeudet lisääntyvät väestötasolla. Tämä näkyy myös maksuhäiriömerkinnöissä, jotka ovat ennätyslukemissa.

 

Ulosottojen määrä lähtee laskuun talouden toipuessa

Ensisijaisesti ulosottojen määrä saadaan kääntymään laskuun, kunhan talous toipuu. Tämä parantaa työllisyyttä ja vähentää yllättäviin taloudellisiin loukkuihin päätyvien ihmisten osuutta väestöstä.

Toisaalta kuluttajat voivat itse vaikuttaa siihen, kuinka todennäköistä heidän on joutua tällaiseen tilanteeseen. Muun muassa seuraavilla toimilla voi ehkäistä ulosottoviranomaisen puuttumista asioihin:

  • Suunnittele taloutesi huomioiden työttömyyden mahdollisuus. Eli esimerkiksi ottaessasi asuntolainaa tai muuta luottoa, mitoita se niin, ettei taloutesi kiristy äärimmilleen. Jos pelkäät työttömyyttä aktiivisesti, voit liittää asuntolainaasi myös lainaturvavakuutuksen, joka suojelee vaikeaan taloustilanteeseen joutunutta velallista. Muutenkin huolehdi tärkeimmistä vakuutuksista, jolloin yksittäiset vahingot eivät kaada koko perheen taloutta.
  • Pane osa tuloistasi säästöön. Tämä toimii hätävarana tiukassa paikassa, etkä joudu niin helposti turvautumaan vaikkapa kalliisiin kulutusluottoihin tai luottokortteihin.
  • Muista, että lakisääteiset maksut, kuten verot, siirtyvät ulosottoon nopeammin kuin muut maksut. Ole siis tarkkana niiden suorittamisessa.
  • Jos joudut ulosottoon, ole yhteydessä viranomaisiin maksujen asiallisen järjestelemisen tiimoilta.
  • Jos sinulla on vaikeuksia suoriutua kaikista maksuistasi ja veloistasi, ota yhteyttä talousneuvojaan.

 

Lue lisää:
Suomi nyt: yli puoli miljoonaa velallista ulosotossa (Taloussanomat)