Etusivu » Voisiko positiivinen luottotietorekisteri estää velkaantumisen?

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Voisiko positiivinen luottotietorekisteri estää velkaantumisen?

Positiivinen luottotietorekisteri on tullut taas esiin kulutusluottoihin liittyvässä keskustelussa. Nykyisellä järjestelmällä kuluttajan luottotietojen tarkistaminen tarkoittaa sitä, että tarkistetaan onko kuluttajalla olemassa olevaa maksuhäiriömerkintää. Kuluttaja ehtii ottaa lukuisia lainoja ennen kuin ensimmäinen maksuhäiriö ehtii rekisteriin. Pikalainoja myönnettäessä juuri tämän laajempaa luottotietojen tarkistusta taas ei välttämättä voi pikavippiyrityksiltä odottaa. Esimerkiksi asuntolainaa myönnettäessä tarkistetaan usein myös maksukyky ja muu taloudellinen tilanne. Tämä voisi kuitenkin pikalainojen kohdalla aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia pikalainoja myöntäville yrityksille ja muuttaa koko pikalainan luonnetta.

Tukeutuen Doing Business Database on Private Credit Bureaus (World Bank 2005) -tutkimukseen voidaan väittää, että positiivisen rekisterin puuttuminen on aiheuttanut nykytilanteessa yli 100 000 ihmisen joutumisen maksuhäiriörekisteriin. Tutkimus väittää, että jopa kolmannes kaikista velkaantumistapauksista voitaisiin tällaisen rekisterin avulla estää. Ylivelkaantumisen sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset ovat sekä yhteiskunnalle että yksilölle niin merkittäviä, että rekisterin toivoisi saavan kannatusta.

EU ei ole toistaiseksi ottanut asiaan kantaa, mutta komission edustaja Sarah Lynch uskoo, että luottohistorian tarkistaminen on tärkeä osa luottokelpoisuuden arviointia. Kuluttajan nykyisten lainojen määrää ja niihin kuukaudessa kuluvaa rahamäärää tulisi voida seurata.

Positiivista luottotietorekisteriä on kuitenkin kritisoitu siitä, ettei se estä velkaantumisia, jotka johtuvat yllättävistä elämäntilanteeseen liittyvistä muutoksista.