Etusivu » Vertaislainat: Fixura ja Lainaaja.fi

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 210 €. Kuukausierään lisätään 5 € laskutuslisä ja 49 € avausmaksu. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 12 950 €. Nimelliskorko on 9,50 % ja todellinen vuosikorko 11,27 %. Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 500 € ja takaisinmaksuajan 1 vuosi on kuukausierä 51.5 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 617,97 €. Todellinen vuosikorko 48.78 % . Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 5 kk ja 15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60.000 €.

Vertaislainat: Fixura ja Lainaaja.fi

Vertaislaina eli person-to-person -laina on lainatyyppi, jota haetaan verkkopalvelun kautta muilta yksityishenkilöiltä. Lainan hakija lähettää palveluun hakemuksensa ja itsenäiset sijoittajat arvioivat, haluavatko he osallistua lainan rahoittamiseen. Lainojen hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti, eli jos hakija hakee lainaa epärealistisilla ehdoilla, hän ei tule lainaa saamaan.

Toisaalta sijoittajat eivät voi myöskään sanella hintoja ylhäältä käsin, vaan hinnat asettuvat ainakin teoriassa vapaiden markkinoiden logiikalla matalimmalle mahdolliselle tasolle. Vertaislainoja välittävä yritys lisäksi ottaa luonnollisesti provision jokaisesta sivustonsa kautta annetusta lainasta ja samalla kantaa vastuun maksamattomien lainojen perinnästä ja muusta vastaavasta paperityöstä.

 

Lainojen kilpailuttaminen on usein vertaislainaa parempi vaihtoehto

Laadukkaita kilpailutuspalveluita on paljon. Yksi suosituimmista on varsin tuore Lantti.fi. Lantti lähettää hakemuksesti kymmenille pankeille ja luotonmyöntäjille. Voit helposti valita tarjouksista parhaimman. Mikä parasta, Lantin kautta on erittäin helppo hakea lainaa ja lainaa saa suurella todennäköisyydellä.

Suomessa suosituimmat vertaislainojen tarjoajat ovat Fixura ja Lainaaja.fi. Fixuran kautta voi hakeaa 1000 – 10 000 euron suuruista lainaa, kun Lainaaja tarjoaa 800-5000 euron vertaislainoja. Fixuran kautta lainojen maksuaika on 2-5 vuotta, kun Lainaajassa vaihtoehtoja maksuajalle on vain kaksi: 2 vuotta tai 3 vuotta. Fixuran vertaislainan ylin mahdollinen nimelliskorko on 27 %, Lainaaja.fi rajaa koron 20 prosenttiin. Laina-aika ja erilaiset käsittelykulut voivat kuitenkin nostaa todellisen vuosikoron jopa puolet tätä korkeammaksi.

Fixurassa jokainen hakemus kustantaa hakijalle neljä euroa. Jos lainalle löytyy sijoittajia, välittäjä perii 7,5 % provision lainasummasta sekä joka vuosi 2 % vuotuisen välityspalkkion, joka lasketaan alkusumman, ei lyhentämättömän velkamäärän, mukaan. Lainaaja.fi tarjoaa ilmaiset hakemukset, mutta lainan mennessä läpi välittäjälle maksetaan könttäsummana 70 euroa. Joka kuukausi Lainaaja.fi perii myös 5 euroa lainanhoitokuluja.

Molempien palvelujen kautta lainan hakeminen toimii osapuilleen samalla tapaa. Jos hakemuksen umpeuduttua kyllin moni sijoittaja ei ole osallistunut lainan rahoittamiseen, lainaaja voi halutessaan nostaa silti vaillinaisen summan lainana tai vaihtoehtoisesti hylätä koko lainahakemuksensa epäonnistuneena. Hakemus umpeutuu viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

 

Onko vertaislaina sijoittajalle kannattavaa?

Fixuran kautta sijoittajan vuosituotto voi olla jopa 32 %, kun taas Lainaaja.fi -sivustolla vuosituotto jää 20 prosenttiin. Tämän päälle Lainaaja.fi vielä höylää jokaisesta vertaislainan kuukausittaisesta maksuerästä itselleen yhden prosenttiyksikön verran euroja.

Vaikka yleisesti ottaen Etulainaa.fi on käsitellyt ja arvostellut ainoastaan pikavippeihin ja pienlainoihin keskittyviä yrityksiä ja palveluita, on hyvä välillä ottaa mukaan myös uusia ja innovatiivisia tapoja lainata rahaa. Fixuran vertaislainapalvelu on ehdottomasti tällainen, sillä on uusi idea tarjota ihmisille mahdollisuus lainata toisilleen rahaa netin kautta. Kyseessä on Suomessa täysin uusi lainausmuoto, mutta kuten moni muukin innovatiivinen asia, tämäkin on rantautunut rapakon toiselta puolelta jenkeistä Suomeen.

Kuka tahansa säännölliset tulot omaava, maksuhäiriömerkinnätön voi laittaa ilmoituksen, jossa tarvitsee rahaa. Vastaavasti mahdollinen ”piensijoittaja” voi laittaa oman ilmoituksensa halustaan lainata rahaa valitsemaansa korkoa vastaan. Koron voikin päättää itse, ja näin kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Kenelle tahansa ei rahaa tarvitse lainata, vaan hakijan voi sijoittaja haastatella kysyen mihin lainattava raha on menossa, ja miten hyvä sekä vakaa henkilökohtainen talous lainanhakijalla on. Profiilia luodessa Fixura tarkistaa kaikkien lainanhakijoiden luottotiedot. Luottohäiriömerkinnän omaavat eivät pääse palveluun mukaan. Asiakasprofiloinnin jälkeen jokaiselle hakijalle annetaan ”luottoluokitus”, jonka perusteella lainaaja voi arvioida investoinnista koituvaa riskiä. Lainanhakija taas saa pikavippejä halvempaa lainaa.

 

Mihin vertaislainapalvelua tarvitaan?

Yleisin tapa lainata rahaa toiselta ihmiseltä on pyytää sitä esimerkiksi sukulaiselta tai tuttavapiiriltä. Kun lainaa haetaan ennestään tuntemattomilta ihmisiltä, tulee Fixura lainojen välittäjäksi. Fixuran vertaislainapalvelu huolehtii sopimuksen tekemisestä, rahojen siirtämisestä lainaajan tilille sekä kuukausittaisesta lyhennyksestä. Kaikki rahat kulkevat Fixuran tilin kautta, joka tilittää rahat puolin ja toisin. Tämän lisäksi mahdollisten ongelmatapauksien varalta Fixura myös sijoittajan puolesta vie maksamattomat lainat perintätoimistojen hoidettavaksi ja lopulta ulosottoon. Mikäli lainasta on 6% maksamatta, eräännytetään se kokonaisuudessaan ja viedään perintään. Lainat eivät myöskään ole riippuvaiset Fixuran omasta taloudellisesta tilanteesta, sillä jokainen lainasopimus laaditaan varsinaisen lainaajan ja lainoittajan väliseksi, jolloin vertaislainayrityksen mennessä konkurssiin lainasopimukset eivät mitätöidy.

 

Kuinka turvallisia vertaislainat ovat?

Sijoittajan näkökulmasta sijoitukseen eli rahan lainaamiseen vieraalle ihmiselle liittyy aina riski, kuten mihin tahansa muuhunkin liiketoimintaan. Fixuran kautta voi helposti arvioida riskiä tähdillä näytettävän luottoluokituksen avulla ja omia sijoituksiaan voi – ja ehdottomasti kannattaa – hajauttaa useisiin eri lainoihin.

Lainanhakijan näkökulmasta palvelu toimii hyvin eikä mitään ongelmia pitäisi tulla, sillä kaikki rahaliikenne tapahtuu Fixuran kautta. Lainaaminen on ainakin lähtökohtaisesti siis turvallista.

Huom! Lainanhakija tulee olla 21 vuotta täyttänyt eikä hänen luottotiedoissaan saa olla merkintöjä. Hakijalla tulee olla säännölliset kuukausittaiset tulot. Lainanmyöntäjän puolestaan tulee olla 18 vuotta täyttänyt.

 

Onko vertaislainaaminen hyvä sijoitus?

Fixuralle ja Lainaaja.fi:lle palvelu on varmasti mukavan tuottoisa. Myöskin lainan hakijalle palvelu toimii, kunhan on varautunut hieman tavallista suurempiin korkoihin ja odottamaan lainaa hetken. Sijoittajan kannalta palveluun liittyy kuitenkin monta kysymysmerkkiä.

Lainan hakijoista ei saa käytännössä mitään tietoja. Sekä Fixura että Lainaaja.fi pitävät tähtiluokituksiensa perusteet visusti omana tietonaan. Lainanhakijoiden arvioiminen on siis hyvin haastavaa.

Toinen ongelma on se, että korkotuloista joutuu maksamaan veroa mutta jos yksityishenkilö tekee luottotappioita, ei näitä tappioita saa vähentää verotuksessa. Jos siis yhtenä vuotena teet 10000 euroa tulosta korkotuloilla ja samana vuonna kärsit 10000 euron luottotappiot, joudut maksamaan veroja 0 euron tuloistasi normaalin pääomatuloveron mukaisesti.

Jotain kertoo tietysti sekin, että kumpikaan yrityksistä ei kerro, kuinka suuri osa ihmisistä maksaa lainansa ajallaan takaisin. Keskustelua voi seurata täällä.