Etusivu » Vertaislainat ovat velkaneuvojien uusi murheenkryyni

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Vertaislainat ovat velkaneuvojien uusi murheenkryyni

Vertaislainat ovat muodostuneet uudeksi murheenkryyniksi velkaneuvojille. Näin vertaislainat ajavat ihmisiä pulaan. Lue lisää.

 

Vertaislainat ovat nousseet ongelmaksi

Oulun seudun talous- ja velkaneuvonnan mukaan viime aikoina on noussut esiin uusi ylivoimainen ykkösongelma: vertaislainat. Niitä saa neuvojien mukaan liian helposti. Ääritapauksessa velallisella on ollut 180 000 euroa pelkästään vertaislainoina – ja tämän päälle muut luotot.

Maksukyky tulee helposti vastaan vertaislainojen avulla ylivelkaantuneilla. Vertaislainojen korot voivat olla vastaavia kuin pikavipeissä, mutta niitä saa tiettävästi helpommin. Tietyssä pisteessä tulot eivät enää riitä velkojen maksamiseen ja seurauksena on ulosotto ja maksuhäiriömerkintä.

 

Syynä ongelmille valvonnan ja säätelyn puute

Velkaneuvojan mukaan ongelmien taustalla on ensisijaisesti säätelyn puute. Vertaislainoja ei lueta kulutusluotoiksi eivätkä ne kuulu Finanssivalvonnan tarkkailun alaisuuteen. Kukaan ei tarkasta velallisten maksukykyä, joten vertaislainaa voi hakea myös ylivelkaantunut ja maksukyvytön kuluttaja. Velkaa maksetaan velalla, jolloin luottojen kokonaissumma kasvaa mahdottomaksi.

Vertaislainoja myös markkinoidaan melko aggressiivisesti, samaan tapaan kuin muita pankkien ulkopuolisia kulutusluottoja.

 

Sijoittajalle vertaislaina voi takoa kovaa voittoa – tai sitten ei

Vertaislainan ideana on, että yksityiset sijoittajat rahoittavat yksityisten kuluttajien lainoja. Netin kautta toimiva vertaislainayritys on ainoastaan välittäjä näiden tahojen kesken. Vertaislainayritys ei siis itse rahoita lainaa. Tästä syystä sitä ei voida lukea laina- ja rahoitusalan toimijaksi perinteisellä tavalla ja se putoaa lainsäädännön harmaalle alueelle.

Vuoden 2015 aikana on raportoitu, että viime vuosina vertaislainoihin sijoittaneet suomalaiset ovat takoneet kovia voittoja. Paljon kovempia kuin mitä kukaan pystyy odottamaan normaalisti sijoituksiltaan ilman suurta riskiä. Onko vertaislainoihin sijoittaminen sitten riskialtista?

Lyhyt vastaus: on. Vertaislainat ovat tuore bisnes eikä ole varmuutta, kuinka pitkään niiden menestystarina jatkuu. Lainsäädännöllisesti vertaislainat saatetaan pian ajaa ahtaalle samaan tapaan kuin pikavippiyritykset pari vuotta sitten. Samoin markkinat saattavat löytää saturaatiopisteensä.

Toisaalta Ruotsista on jo tiedossa esimerkki, jossa vertaislainayritykseen sijoittaneet ihmiset ovat menettäneet valtavia summia rahaa. Syksyllä konkurssiin ajautunut Trustbuddy on viemässä mukanaan suunnattomasti sijoittajien omaisuutta. Tiettävästi yritys käytti rahoja vastuuttomasti ja sopimuksen vastaisella tavalla. Asiaa käsitellään oikeudessa.

 

Vertaislainat yleistyvät ja niiden toimintakenttä laajenee

Vertaislainojen yleistyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Kyse ei ole vain Suomesta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vertaislainat ovat jo muodostuneet aivan normaaliksi osaksi yritysrahoitusta. Monet suuretkin kasvuprojektit rahoitetaan vertaislainoilla. Kyseessä on tavallaan yksi joukkorahoituksen muoto ja sellaisena ihan hieno uusi tapa hakea yritykselle lainaa. Säädösten ja valvonnan pitää vain pysyä uuden trendin mukana eikä – kuten Suomessa on nyt tapahtunut – jäädä odottamaan, että ongelmat alkavat kasaantua vastuuttomille velallisille.

 

Lue lisää:
Uusi ilmiö hämmentää velkaneuvojaa Oulussa (Ilta-Sanomat)