Etusivu » Vertaislainaaja Trustbuddy huijasi sijoittajia

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Vertaislainaaja Trustbuddy huijasi sijoittajia

Ruotsalainen Trustbuddy tunnetaan vertaislainoja tarjoavana verkkosivustona. Trustbuddyn lainat olivat yllättävän kalliita pienlainoja, paljon huonompia kuin useimmat suomalaisille tarjottavat vertaislainat. Nyt Trustbuddy on ajautunut konkurssiin sijoittajien varojen väärinkäytön johdosta. Lue lisää tapauksesta.

 

Tällainen oli Trustbuddyn vertaislaina

Trustbuddy tarjosi erittäin korkeakorkoisia vertaislainoja. Kooltaan ne olivat pienempiä kuin useimmat muut vertaislainat, kuten Fixura tai Lainaaja. Ensimmäisen kahden viikon ajan laina oli ilmaista. Tämän jälkeen niille kertyikin korkoa 733,95 % todellisen vuosikoron mukaisesti. Tämä oli hyvin kyseenalaista lainatoimintaa Suomen lain näkökulmasta.

Vertaislainan idea on, että yksittäiset sijoittajat rahoittavat kuluttajien lainoja. Trustbuddy itse toimi lähinnä vain välikätenä yhyttääkseen sijoittajan ja lainanhakijan toisiinsa.

 

Trustbuddy on käyttänyt sijoittajien rahoja epäeettisesti

Äskettäin Trustbuddy lopetti toimintansa ja ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin. Syynä on miljoonien eurojen puuttuvat rahat. Osoittautui, että sijoittajien varoja on käytetty vastuuttomalla tavalla eikä yritys ole kyennyt säilyttämään riittävää varallisuustasoa. Sijoittajien vertaislainoihin tarkoittamia rahoja ei ole kohdistettu sopimuksen mukaisella tavalla eikä yritys ole huolehtinut siitä, että sillä olisi kylliksi likviditeettiä.

Kuten Elainaa-sivustolla taannoin ennustettiin, ”todennäköisesti Trustbuddy-sijoittajien rahat katoavat kuin kankkulan kaivoon.” Niin kävikin.

Viimeisimmän tiedon mukaan tutkimuksissa Trustbuddyn taloudelliset väärinkäytöt ovat osoittautuneet vielä monimutkaisemmiksi kuin aluksi luultiin. Lakitoimisto Lindahl käsittelee tällä hetkellä konkurssia ja yrittää suojata jäljellä olevan yrityksen omaisuuden sijoittajien rahojen palauttamista silmällä pitäen.

 

Trustbuddy antoi periksi Suomen korkeimmalle oikeudelle

Juuri ennen konkurssi-ilmoitustaan Trustbuddy kamppaili vielä Suomen oikeusjärjestelmää vastaan koskien lainojensa todellisia vuosikorkoja. Suomessa on voimassa 50,5 % korkokatto alle 2000 euron kulutusluotoille. Koska Trustbuddyn lainat olivat pieniä ja moninkertaisesti lain asettamaa rajaa kalliimpia, oikeuslaitos puuttui lainatoimintaan. Trustbuddyn oman version mukaan yritys ei itse tarjoa lainoja, vaan ainoastaan välittää niitä, joten sitä ei voi asettaa vastuuseen lainojen koroista. Yrityksen mukaan kuluttajaluotoista säädetty laki ei kosketa sitä.

Korkein oikeus linjasi taannoin, että Trustbuddy ei saa periä yli 50,5 % todellista vuosikorkoa lainoistaan. Trustbuddy valitti päätöksestä EU-tuomioistuimeen, mutta veti nyt valituksensa pois. Siispä korkeimman oikeuden päätös jää lainvoimaiseksi.

 

Muut vertaislainat

Trustbuddya edullisempia ja luotettavampia vertaislainoja löytyy markkinoilta. Esimerkiksi kotimaiset sivustot Fixura ja Lainaaja.fi ovat ihan hyviä vaihtoehtoja perinteiselle kulutusluotolle, tosin niidenkin hinnat ovat kalliimpia kuin perinteisten pankkilainojen.

Ehkä kilpailukykyisin vertaislaina Suomessa on tällä hetkellä hintojaan rajusti polkenut virolainen Bondora. Bondora pystyy parhaimmillaan miltei kilpailemaan pankkilainojen kanssa, mutta tämä koskee vain erittäin maksukykyisiä asiakkaita.

  • Fixura
  • 2000€ – 10000€
  • Ikäraja 21 vuotta
  • Maksuaika 1-5 vuotta

 

  • Lainaaja.fi
  • 400 € – 5000€
  • Ikäraja 18 vuotta
  • 4 kk – 3 vuotta

 

 

Lue lisää:
Suomi perui EU-tuomioistuimelta pyydetyn pikavippilinjauksen (Kainuun Sanomat)