Etusivu » Velkaneuvoja: Pariskunnat salailevat lainojaan

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Velkaneuvoja: Pariskunnat salailevat lainojaan

Velkaneuvoja Kirsti Lattunen on velkaneuvoja. Hän ei kauhistele ihmisten taloudellisia valintoja. Hänen tehtävänsä on korjata tilanne. Yleensä se tarkoittaa tulojen ja menojen laskeskelemista kohdilleen. Toisinaan hän joutuu terapeutin housuihin. Helsingin Sanomat antoi velkaneuvojalle puheenvuoron. Lue tästä, mitä kiinnostavaa selvisi!

Salakähmäiset kumppanit

Velkaneuvoja Kirsti Lattusen mukaan suomalaisten pariskuntien tyypillinen ongelma on avoimuuden puute raha-asioissa. Ongelma on nykyään suurempi kuin ennen. Erillisiä tilejä on pidetty aina. Todellinen pulma ovatkin pienet pikavipit ja kulutusluotot, joita on helppo hakea toisen huomaamatta. Samoin sähköinen laskutus on tehnyt mahdolliseksi lainan ottamisen toisen tietämättä. Lattunen kehottaa pariskuntia keskustelemaan talousasioistaan ja myös vaikeuksistaan avoimemmin.

Velkaneuvoja kohtaa hurjia elämäntilanteita

Velkaneuvojan uran varrella vastaan on tullut erikoisia tilanteita, joissa usein tarvitaan yllättäviä sielunhoidollisia taitoja.

Eräs nainen oli jäänyt työttömäksi, mutta joutui yhä maksamaan perheensä menoista puolet. Näin siitä huolimatta, että hänen miehensä oli kovapalkkaisessa työssä. Miehen mukaan nainen oli itse sössinyt asiansa. Velkaneuvoja kehotti naista hankkimaan eron.

Toisessa tilanteessa leskirouva saapui velkaneuvontaan ja pyysi apua asuntonsa säilyttämiseen. Hänen yrittäjämiehensä oli tehnyt itsemurhan. Lattunen tajusi pian, että kyseinen mies oli käynyt hänen pakeillaan pari vuotta aiemmin. Vaitiolovelvollisuutensa ohittaen Lattunen paljasti leskelle miehen käyneen velkaneuvonnassa. Tieto ilmeisesti huojensi lesken oloa.

Kaikkein eniten Lattunen kantaa huolta syrjäytymisvaarassa keikkuvista nuorista. Sellaisista, jotka ovat asuneet vuoden verran omillaan eivätkä suostu ottamaan työtä vastaan, kun ei kaveritkaan töitä tee. Usein heidän raha-asiansa ovat kuitenkin lopulta kaikkein helpoimpia hoitaa, sillä yleensä vanhempien luokse voi mennä takaisin pariksi vuodeksi. Ja muutenkin nuoren mielestä suunnattomalta tuntuva velka ei kuitenkaan ole työn hankkimisen jälkeen mitenkään iso homma maksaa pois.

Velkaneuvojan vapaapäivä

Lattunen elää niin kuin opettaa. Hän ei tee heräteostoksia. Hajuvesipullon hankintaa varten hän saattaa käydä neljästi Stockmannilla arvioimassa ostostaan. Joskus hän pitää ostoksettomia viikkoja, jolloin hän kaivelee pakastimen pohjalta ruokatarvikkeet ja käyttää unohtuneet säilykkeet kaappien pohjalta.

Miten velkaneuvontaan pääsee?

Kaupungin velkaneuvontaan voi hakeutua kuka tahansa, joka kokee, ettei pysty suoriutumaan veloistaan ja laskuistaan. Velkaneuvonta on maksutonta. Apua kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti, sillä pidemmän päälle perintä- ja korkokulut kasautuvat. Velkaneuvonnasta on enemmän hyötyä, jos velallinen jo varhaisessa vaiheessa ottaa nöyrästi hatun kouraan ja menee pyytämään apua.

Velkaneuvoja auttaa mm. seuraavissa asioissa:

  • rahankäytön suunnittelussa
  • maksuaikataulujen ja velkojen järjestelyssä
  • neuvotteluissa velkojien kanssa
  • tuomioistuimelle tehtävän velkajärjestelyhakemuksen laatimisessa.

Tältä sivulta löytyvät Helsingin seudun velkaneuvonnan ajanvarausnumerot ja aukioloajat.