Etusivu » Tunnettu tililuotto todettiin ylihintaiseksi

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Tunnettu tililuotto todettiin ylihintaiseksi

Pikavippejä koskevan lainsäädännön tiukennuttua tililuotot ovat vyöryneet Suomen markkinoille. Niiden hinnat voivat kuitenkin olla sangen korkeita. Nyt korkein oikeus on antanut ainakin yhden asiaa koskevan ennakkopäätöksen. Lue lisää.

 

Miksi Suomessa on paljon ylihintaisia tililuottoja?

Keväällä 2013 alle 2000 euron suuruisille kulutusluotoille asetettiin 50,5 % korkokatto. Tämä tarkoitti käytännössä, että pikavipeistä vanhassa muodossaan tuli kannattamattomia. Monet vippifirmat sulkivat ovensa, toiset muuttivat lainatarjontaansa. Yleisin uusi aluevaltaus vippiyrityksillä olivat vähintään 2000 euron suuruiset tililuotot.

Tililuotot ovat luottokortin tapaan toimivia jatkuvia luottosopimuksia. Kuluttaja voi nostaa luottotililtä rahaa haluamassaan tahdissa pieniä tai suuria summia. Jos laina päätetään maksaa takaisin hitaasti kuukausierissä, korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin todellisen vuosikoron laskentamalleilla.

 

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös suojelee kuluttajaa

Korkein oikeus antoi äskettäin ennakkopäätöksen, jonka mukaan luotonantajan tiedotusvelvollisuuden laiminlyöminen voi johtaa velallisen velvollisuuksien mitätöimiseen. Kyseisessä tapauksessa luottoyritys ei ollut ilmoittanut 2000 euron tililainan todellista vuosikorkoa etukäteen. Mainituksi oli tullut vain 9,9 prosentin kuukausittainen nimelliskorko, mutta muut kulut jätettiin pimentoon prosenttilukua laskettaessa.

Kuluttaja-asiamies ja korkein oikeus päättivät, ettei luottoyritys ollut tuonut ehtoja ja maksuja kyllin selkeästi esiin. Nimelliskoron ilmoittaminen kuukausittaisen tai jopa päivittäisen koron muodossa on harhaan johtavaa. Hintavertailun helpottamiseksi pitäisi aina puhua vuosikorosta.

Vaikka tämä ennakkopäätös ei suoraan rajaa tililuottojen korkoja, kuluttaja-asiamies hyödynsi tilaisuutta muistuttaakseen, etteivät lainayritykset voi rajattomasti paikata luottoriskiään nostamalla korkoja, vaan jossakin kohtaa vastuullisen yrityksen tulee todeta, ettei lainaa myönnetä kyseiselle asiakkaalle.

 

Kannattaako tililuottoja nyt hakea?

Etulainaa.fi-toimitus sai selville tuomitun luottoyrityksen identiteetin ja selvitti hieman sen nykyistä toimintamallia. Yrityksen hinnoittelu ei vaikuta merkittävästi muuttuneen tapauksen käsittelyn alkamisen jälkeen, vaan sen lainat ovat yhä samanlaisia. Kyseessä on siis kallis laina, mutta silti kokonaisuudessaan luotettava yritys.

Koska kyseessä on ennakkopäätös, josta voi vielä valittaa, emme paljasta yrityksen nimeä.

Pankkien ulkopuoliset tililuotot ovat yleensä erittäin kannattamattomia. Järkevämpää on hakea pankilta kulutusluottoa tai luottokorttia. Jopa pankkien ulkopuoliset kertalainat ovat yleensä edullisempia kuin tililuotot, joiden korot voivat nousta helposti yli 100 prosentin.

 

Lue lisää:
Koron kohtuullisuus puntarissa (KKV)
Ennakkopäätös KKO:2015:60 (KKO)