Etusivu » Tilinylitys voi estää lainan saamisen pankista

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Tilinylitys voi estää lainan saamisen pankista

Debit-kortit mahdollistavat tilin saldon ylittämisen, sillä monet kortit eivät tarkista saldoa maksuhetkellä. Pienistä ylityksistä ei näyttäisi kuluttajan kannalta seuraavan liiemmin ongelmia – mutta luottokorttia tai asuntolainaa hakiessa tilinylitys voi nostaa seinän pystyyn. Lue lisää aiheesta.

Debitillä voi ylittää tilin saldon

Monien debit-korttien avulla on mahdollista ylittää tilin saldo ostoksia tehdessä. Sellaiset kortit, jotka eivät tarkista tilin saldoa erikseen jokaisen ostoksen kohdalla aiheuttavat ongelmia.

Pienet ylitykset eivät välttämättä aiheuta välittömiä seuraamuksia. Suurista ylityksistä sen sijaan lähetetään pankista asiakkaalle maksullinen muistutus.

Pienetkin ylitykset voivat kuitenkin muodostua ongelmaksi, jos ne ovat toistuvia. Pankeissa nimittäin painetaan muistiin kaikki ylitykset, sillä saldon painuminen miinukselle on merkki kyvyttömyydestä hallita talouttaan. Tämä saattaa tulla eteen, kun pankilta hakee asuntolainaa tai luottokorttia.

Myönnettävän lainan ehdot voivat osoittautua epäedullisemmiksi kuin asiakas odottaisi, jos tilinylityksiä on tullut usein. Satunnaiset ja pienet tilinylitykset eivät kuitenkaan vaikeuta lainan saamista, etenkään jos niistä on jo aikaa.

Debit-korttien erot

Maksukortteja on useaa eri tyyppiä. Tavallinen debit-kortti ei tarkista tilin saldoa ostohetkellä. Tästä syystä sillä on mahdollista suorittaa ostoksia myös maksupisteissä, jotka eivät ole jatkuvassa yhteydessä pankkeihin. Tällöin saattaa tapahtua tilinylitys.

Debit electron ja debit online -kortit toimivat vain sellaisissa maksupisteissä, joissa tilin saldo voidaan tarkistaa livenä nettiyhteyden välityksellä. Esimerkiksi junissa maksaminen ei siksi näillä korteilla onnistu. Tällainen kortti on hyvä tapa varmistaa, ettei tilinylityksiä tapahdu, mutta varalla kannattaa aina olla käteistä mukana siltä varalta, että maksupääte ei hyväksykään korttia.

Debit-ominaisuus löytyy myös niin kutsutuilta yhdistelmäkorteilta. Näissä korteissa on sekä debit- että credit-vaihtoehto ja molemmat niistä sallivat tilinylityksen. Credit nyt on tavallaan aina tilinylitystä, sillä luotto-ominaisuuden käyttäminen ei ole ilmaista.

Näin vältät tilinylityksen

Osa ihmisistä välttää yli tilin saldon ostelemisen käyttämällä vain electron- ja online-kortteja.

Toinen tehokas keino on budjetin pitäminen. Esimerkiksi arjen kirjanpitoa varten kehitetyt kännykkäsovellukset auttavat menojen ja kulujen laskemisessa. Tällöin tilin saldo päivittyy kännykän sovellukseen melkein automaattisesti.

Epävarmoissa tilanteissa kannattaa tarkistaa tilin saldo kännykältä tai verkkopankista aina ennen ostosten tekoa.

 

Lue lisää:
Tili taas pari euroa miinuksella? Näin siitä ajatellaan pankissa (Helsingin Uutiset)