Etusivu » Tilastokeskus: Suomalaisilla 300 000 euron asuntolainoja

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Tilastokeskus: Suomalaisilla 300 000 euron asuntolainoja

Suomalaisten keskimääräinen velkaantumisaste on pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Velkaantumisaste kuvastaa velkojen ja lainojen välistä suhdetta. Mitä enemmän velkaa on tulotasoon nähden, sen korkeampi velkaantumisaste on. Suomalaisilla velallisilla pyyhkii siis ihan kivasti. Kuulostaa hyvältä uutiselta, mutta onko tämä kuitenkaan koko totuus? Lue vastaus tästä.

Ottaisitko yli 300 000 euron asuntolainan?

Taloussanomien mukaan kaikkein suurimpien asuntolainojen määrä on kasvussa. Viime vuonna 8300 kotitaloutta korotti velkataakkansa yli 200 000 euron rajan. Pääkaupunkiseudulla joka kuudennella asuntovelallisella on lainaa yli 200 000 euroa.

Noin 4000 suomalaisella yksinasujalla on yli 200 000 euroa lainaa. Yli 300 000 euron asuntolainoja löytyy myös, vaikka monissa tapauksissa rahkeet eivät riittäisi. Noin neljällä prosentilla asuntovelallisista oli velkaa vähintään viisi kertaa vuositulojen verran. Heidän keskimääräinen lainan suuruutensa oli 263 400 euroa.

Maksuvaikeudet lisääntyvät

Viimeisten vuosien aikana suomalaisten asuntovelallisten taloudelliset vaikeudet ovat lisääntyneet. Tämä näkyy Takuu-Säätiöltä haettujen lainatakausten määrässä. Viidessä vuodessa Takuu-Säätiön asuntovelallisten asiakkaiden määrä on yli kaksinkertaistunut.

Takuu-Säätiö on pyytänyt jo kauan pankkeja asettamaan tiukempia rajoja asuntolainojen myöntämiselle. Niin sanotut sataprosenttiset lainat pitäisi lopettaa kokonaan eli toisin sanoen asunnon ostajan pitäisi aina säästää etukäteen tietty osuus asunnon hinnasta. Asuntoa ei saisi ostaa pelkällä velkarahalla.

Huolestuttavinta Takuu-Säätiön edustajan mukaan on yksinhuoltajien velkataakan kasvu. Muutamassa vuodessa yksinhuoltajien keskimääräiset asuntolainat ovat kaksinkertaistuneet.

Millainen asuntolaina on liian suuri?

Asuntolainan järkevä suuruus voidaan arvioida vuositulojen mukaan. Tulojen on katettava lainakulut, eläminen ja myös koronnousu sekä yllättävät menot. Usein pankit arvioivat maksukyvyn selvittämällä, pystyisikö asiakas selviytymään lainan lyhennyksistä, jos korko olisi 6 % ja maksuaika 25 vuotta.

Toisaalta asuntolaina ei saisi missään tapauksessa olla suurempi kuin asunnon hinta. On hyvin tyypillistä, että pankilta haetaan isompaa lainaa kuin mitä tarvittaisiinkaan ja tällä rahalla maksetaan muita asioita, kuten auto. Nämä tapaukset ovat ikävän tuttuja perintätoimistojen työntekijöille.

Käytännössä pankit korostavat taloudellisen puskurin tärkeyttä. Koko ajan myös lainaa lyhennettäessä ihmisellä pitäisi jäädä rahaa säästöön yllättäviä tapahtumia varten. Hieman tylsä vastaus, mutta niin se vain on. Säästäminen on tärkeää.

Lue lisää:
300 000 euron asuntovelka yksin
(Taloussanomat)
Kotitalouksien velkaantumisaste (Tilastokeskus)