Etusivu » Suomen pikavippipalvelut ovat muutaman yrittäjän käsissä

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Suomen pikavippipalvelut ovat muutaman yrittäjän käsissä

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi kaikki lainapalvelut vaikuttavat jokseenkin identtisiltä? Sivujen ulkoasu on monissa palveluissa hyvin samankaltainen; lainasummat, ehdot ja todelliset vuosikorot ovat kaikki samoissa kohdissa kymmenillä eri sivuilla. Sattumaa? Ei niinkään. Todellisuus on, että suurin osa Suomen pikavippipalveluista on muutaman yrittäjän käsissä.

Pikavippipalveluja hajautetaan eri yhtiöihin ja jopa ulkomaille asti

On jokseenkin harvinaista löytää pikavippiyhtiö, jolla olisi ainoastaan yksi vippipalvelu. Alalla näytetäänkin pelaavan varman päälle, ja myytävää rahaa brändätään useilla eri pikavippipalveluilla erilaisille ihmisille. On Statuslainaa, Kuningasvippiä ja jopa Pizzarahaa, josta saa lainan lisäksi pizzan kotiinkuljetettuna. Kyse on ennenkaikkea mielikuvista, sillä harvemmin ihmiset oikeasti pikavippiä tarvitsevat. Kyse on monesti mukavuudenhalusta ja hetken mielijohteesta, johon rahaa tarvitaan. Ja jotta tarve syntyy, tarvitaan mielikuvia. Myös pikavippiyritykset tarvitsevat asiakkaiden heistä luoman mielikuvan. Siksi näyttäisikin huonolta, jos yhdellä yrityksellä olisi puolet Suomen pikavippipalveluista käsissään. Koska asiakkaat harvemmin jaksavat salapoliisityötä tehdä lainanantajan nimeä enempää, ei mikään estä tarmokasta vippiyrittäjää perustamasta useita eri pikavippiyrityksiä, joiden kautta lainapalvelut hajautetaan. Hajautuksissa on menty jopa lahden toiselle puolelle, sillä eräänkin pikavippiyrittäjän lainapalveluista noin kolmasosaa pyöritetään Virosta.

Nämä ovat alan suurimmat yrittäjät

Alalla on kaksi varsinaista suurta yrittäjää, Amex Rahoitus Oy sekä useiden yritysten rypäs, jotka omistaa yksi ainoa henkilö. Jälkimmäisen palveluita kutsutaankin toisinaan internetin keskustelupalstoilla leikkisästi ”Tuomon tuviksi”.

Amex Rahoitus Oy

Amex Rahoituksella, jota ei tule sekoittaa American Expressiin (ja jolla ei ole mitään tekemistä pikavippien kanssa), on YTJ-tietopalvelun mukaan aputoiminimiä kymmenkunta, mutta todennäköisesti pikavippipalveluita on ainakin toiset kymmenen lisää, sillä kaikkia mahdollisia aputoiminimiä ei patentti- ja rekisterihallitukseen rekisteröidä. Amex Rahoituksen pikalainat tunnistaakin parhaiten siitä, että lainaa myönnetään 30-480 euroa 266%-2260% todellisella vuosikorolla. Lisäksi yrityksen palveluilla on todennäköisesti Suomen korkeimmat tekstiviestikustannukset. Jotta voit ottaa pikavipin, sinun tulee lähettää kaksi tekstiviestiä, jotka kustantavat yhteensä 10 euroa. Lisäksi uusien asiakkaiden on pakko ottaa aluksi 30 tai 50 euron vippi hyvin korkealla korolla, vaikka rahantarve olisi suurempi.

”Tuomon tuvat”

Amexia mielenkiintoisempi tapaus on alan jättiläinen, verkosto, joka kulminoituu yhteen ainoaan mieheen, jonka palveluita kutsutaan hänen nimeensä viitaten ”Tuomon tuviksi”. Tämän yrittäjän yritykset ovat: Tec Trust Equity Capital Oy, Peerdisk Oy, Foc Capital oy, RTF Finance Oy, PDV Investment Oy, MVC Investment Oy ja DVB Investment Oy. Jokaikisen yrityksen nimi löytyy useamman pikavippipalvelun rekisteriselosteesta. Yrityksiä voi olla enemmänkin, koska edellä mainittujen yritysten postiosoite ja vastuunalainen henkilö on sama, mutta useita muita yrityksiä on voitu hajauttaa muihin osoitteisiin ja henkilöille. Tuomon tuvat tunnistaa parhaiten siitä, että ne kaikki tarjoavat 50-300 euron pikavippejä 7-28 vuorokauden laina-ajalla. Todelliset vuosikorot ovat vippimaailman ehdotonta huippua, 923,36%-3191,14%. Lainojen todelliset vuosikorot tosin hieman vaihtelevat palvelusta riippuen, esimerkiksi Kuningasvipin korko on todennäköisesti pikavippimaailman korkein, 3829,37%!  Varsin merkillistä on myös, että liikevaihtoa millään näistä yrityksistä ei ole, eikä henkilöstöä. Ylen M.O.T.-ohjelma teki varsin kattavan reportaasin tämän yrittäjän, jota myös pikavippiparoniksi kutsutaan, toimista. Häntä vastaan on nostettu rikostutkinta osakeyhtiörikkomuksesta, ja hänen parhaiten tuottavat pikavippiyritykset tekevät tulosta miljoonia vuodessa. Kun Ylen toimittajat menivät käymään Foc Capital Oy:n luona, väitti oven avannut, ettei ketään vastuunalaista ole paikalla, mutta myöhemmin kävi ilmi että henkilö oli toimitusjohtaja ja omistaja itse.

Pikavippialan monopolisoituminen muutaman yrittäjän käsiin vääristää hintakilpailua

Pikavipit ovat noin 5 vuotta vanha käsite, ja vaikka sekä lainsäädännöllä että alan itsekontrollilla on saatu karsittua pahimmat ylilyönnit, ovat pikavipit lähes poikkeuksetta vieläkin ylihintaisia ja lainakulut lähentelevät koronkiskonnan tunnusmerkistöä. Huolestuttavampaa on, että kuluttajat luulevat kilpailuttavansa lainat vertaamalla lukuisia pikalainapalveluita, mutta vertaavatkin ainoastaan yhden tai kahden pikavippiyrittäjän lainoja. Pikavippiala kaipaisi merkittävän suunnanmuutoksen, mutta niin kauan kuin ainoa tapa saada lainansa nopeasti on ottaa ylihintaisia vippejä, ei kuluttajien luottamus alaa kohtaan kasva.

Lähde: Yle MOT: Pikavippiparonit