Etusivu » Suomalaisten luottokorttien tietoja varastettu

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Suomalaisten luottokorttien tietoja varastettu

Helsingin poliisin mukaan nuorta suomalaista hakkeria epäillään lukuisista tietomurroista. Murtojen päämääränä oli varastaa sivustojen käyttäjien luottokorttitietoja ja siinä onnistuttiin. Luottokortteja ehdittiin jo käyttää ostosten tekemiseen. Onko sinun luottokorttisi uhattuna? Lue lisää.

Ketä epäillään?

Epäilty on nuori suomalainen mies, joka on toiminut osana kansainvälistä hakkeriryhmää. Mies on nyt vangittu epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja tietoliikenteen häirinnästä.

Epäillyllä oli pääsy yli 60 000 murrettuun palvelimeen ympäri maailmaa. Hänellä oli tallennettuna omalla kotikoneelleen yli 3000 ulkomaalaisen luottokortin tiedot. Hakkeriryhmällä tiedetään olleen hallussaan myös suomalaisten luottokorttien tietoja. Suomalainen epäilty on kuulusteluissa tunnustanut käyttäneensä ulkomaalaisia kortteja ainakin nettiostosten tekemiseen.

Esitutkinta on yhä kesken. Suomalaisten luottokorttien osalta Helsingin poliisi työskentelee yhteistyössä Netsin eli entisen Luottokunnan kanssa. Poliisi tekee tapauksen tiimoilta yhteistyötä myös muun muassa FBI:n kanssa.

Cert-fi ottaa sinuun yhteyttä

Viestintäviraston piirissä toimiva kansallinen tietoturvaviranomainen Cert-fi on saanut poliisilta materiaalia, jonka pohjalta se aikoo ottaa yhteyttä tietomurron uhreihin. Alustavien tietojen mukaan suurin osa murron kohteista on ulkomaalaisia sivustoja, mutta myös suomalaisia on joukossa. Viestintävirasto pyrkii saamaan yhteyden kaikkiin murron uhreihin. On kuitenkin todennäköistä, että jokaissta ei koskaan tavoiteta.

Myös syyskuussa paljastui tietomurtosarja

Syyskuussa Helsingin poliisi pidätti pitkään tietomurtoja tehtailleen suomalaisen. Murtosarja oli jatkunut vuoden 2012 alusta syksyyn 2013 asti. Murtojen kohteena olivat pääasiassa keskustelupalstat. Kyseessä oli eräs Suomen kaikkien aikojen massiivisimmista tietomurroista.

Murrettujen sivustojen joukossa olivat ainakin Demi, Riemurasia, Peliplaneetta, V2, Lapin yliopiston oppilaskunta sekä STT-Lehtikuva. Jos sinulla on tili näillä sivustoilla, kannattaa välittömästi vaihtaa salasana!

Uhreja on vaikea saada kiinni

Monia syyskuussa paljastuneiden tietomurtojen uhreja ei ole saatu kiinni. Liki kolmannes tietomurron kohteena olevista sivustoista on yhä tietoturvaviranomaisen tavoittamattomissa. Tämä tarkoittaa, että myös viimeisimmän tietomurron tapauksessa kaikkia uhreja ei vättämättä tavoiteta. Tämän lisäksi on huolestuttavaa, että ylipäätään harva sivusto haluaa ilmoittaa käyttäjilleen tietomurrosta, vaikka ylläpitäjät tietäisivät asiasta.

Älä joudu tietomurron uhriksi!

On mahdollista, että luottokorttiasi on käytetty väärin, etkä tiedä asiasta vielä mitään. Seuraa siis aina tarkasti luottokorttisi tapahtumia ja saldoa. Näin pystyt pysäyttämään väärinkäytöt nopeasti.

Pidä myös huolta, ettet käytä samoja salasanoja keskustelupalstoilla ja tärkeillä sähköpostitileilläsi. Vaihda salasanoja tiuhaan. Tämä on erityisen tärkeää niillä sivustoilla, jotka ovat viranomaistiedotteissa ilmoitettu tietomurtojen uhreiksi. Muista kuitenkin, että mikä tahansa sivusto voi joutua murron kohteeksi, kuten viime vuosien kansainväliset esimerkit ovat osoittaneet. Mikään sivusto ei ole kyllin suuri ja hyvin suojattu, etteikö siitä olisi mahdollista löytää heikkoa kohtaa.

Suurin vastuu on kuitenkin sivustojen ylläpitäjillä. Viranomaisen mukaan monet tietomurrot olisi voitu välttää, jos sivustojen ylläpitäjät olisivat pitäneet huolta ohjelmistojen päivityksistä. Ajantasaisia ohjelmistoja on vaikeampi murtaa. Ylläpitäjien velvollisuutena on myös ilmoittaa käyttäjille, jos heidän tietoturvansa on uhattuna murron vuoksi.