Etusivu » Suomalaiset ottavat taas innokkaasti lainaa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Suomalaiset ottavat taas innokkaasti lainaa

Suomalaisten pitkään jatkunut varovaisuus lainamarkkinoilla vaikuttaa olevan hellittämässä. Tämä on tietenkin tervetullut piristysruiske markkinoiden näkökulmasta, mutta saattaa altistaa kuluttajat maksuvaikeuksille, sillä Euroopan ja Suomen talous on yhä epävakaassa tilassa. Lue lisää aiheesta.

Finanssivalvonnan keskusliitto kertoo lainainnon kasvavan

Finanssivalvonnan keskusliiton teettämä barometri kertoo, että suomalaisten epäluulo lainanottoa kohtaan on taas hellittämässä. Lainojen kysyntä on selkeästi kasvusuunnassa. Suomalaiset ovat ilmeisesti kyllästyneet odottamaan selviä vesiä ja esimerkiksi asuntoon, remonttiin tai uuden veneen hankintaan sijoitetaan nyt eikä hamassa tulevaisuudessa.

Vuosi sitten Finanssivalvonnan keskusliiton julkaisemassa barometrissä kotitalouksien luotonkysyntää kuvattiin saldoluvulla +6. Nyt vastaava luku on +40. Toukokuussa melkein 70 prosenttia kotitalouksista piti ajankohtaa otollisena uuden lainan ottamiselle.

Barometrin laatimisen jälkeen arvioita Suomen talouden tulevaisuudesta on kuitenkin säädetty synkempään suuntaan. Tämä saattaa tarkoittaa, että lainainto hiipuu vähitellen jälleen.

Asuntolainojen lyhennysvapaat ovat olleet suosittuja

Talvella ja keväällä monet asuntovelalliset tarttuivat pankkien täkyyn ja ottivat vastaan ylimääräisen lyhennysvapaan. Kuten lainanottokuin, lyhennysvapaat kuvastavat suomalaisten kotitalouksien kovaa tarvetta vapaalle rahalle. Tällä hetkellä lainojen takaisinmaksu etuajassa tai maksuaikojen lyhentäminen ovat erittäin epäsuosittuja.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste onkin nousussa. Suomalaisilla ei ole koskaan aiemmin ollut näin paljon velkaa nähden tuloihin. Tämä selittyy osittain siitä, että euribor-viitekorko on ollut jo vuosia lähellä nollaa prosenttia. Laina on siksi halpaa – ainakin vielä hetken ja luultavasti jopa viiden vuoden ajan.

Maksuvaikeudet lisääntyvät

Kotitaloudet ovat yhä velkaantuneempia, ottavat yhä innokkaammin lisää lainaa ja – yllätys, yllätys – kärsivät maksuhäiriöistä useammin kuin koskaan ennen. Suomalaisten suhde lainarahaan on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Nykyään otetaan yhä isompia ja pidempiä lainoja ja ollaan valmiita kiristämään oma talous todella tiukalle kuukausilyhennysten kanssa. Tämä on vaarallista ja heijastuu luottotietorekisteriin.

Suomalaisten kotitalouksien tilannetta voisi vakauttaa ainakin parilla keinolla. Molemmat näistä liittyvät tiukennettuihin lainaehtoihin. Ensinnäkin lainantarjoajille pitäisi antaa laajemmat mahdollisuudet selvittää hakijoiden tulotaso ja velkaantuneisuus. Tällä hetkellä pätevien tietojen kerääminen on vaikeaa ja lainayhtiöt saavatkin tiedon lähinnä maksuhäiriömerkinnöistä. Olisi kuitenkin eduksi kaikille, jos pankki saisi tietää tarkemminkin hakijan taloustilanteen, sillä tällöin pystyttäisiin pysäyttämään henkilön mahdollinen velkaantumiskierre.

Toinen keino liittyy asuntolainoihin. Usein maksuhäiriöiden taustalla on liian kallis ja suuri asuntolaina. Ensi vuonna onkin astumassa voimaan säädös, jonka mukaan asuntokaupassa ostajan pitää pystyä kattamaan 10 % hinnasta omilla varoillaan. Asuntolainan suuruus on tästä eteenpäin enintään 90 % vakuuksista. Tällä tapaa on tarkoitus pysäyttää suomalaisten ylivelkaantuminen.