Etusivu » Suomalaiset eivät hyödynnä tarpeeksi sosiaaliturvaa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Suomalaiset eivät hyödynnä tarpeeksi sosiaaliturvaa

Kelan mukaan sosiaaliturvan alikäyttö aiheuttaa enemmän kuluja kuin sosiaaliturvan väärinkäyttö. Suomalaiset eivät hae tukia, jotka heille kuuluvat, vaan mieluummin nostavat vaikka pikavippiä. Lue lisää.

 

Jopa puolet tuista jää hakematta

Ylen artikkelin mukaan suomalaisten pitäisi käyttää sosiaaliturvaa ja hakea tukia ahkerammin kuin nykyään on tapana. Hakematta jääneet tuet aiheuttavat yhteiskunnallisia ongelmia, sillä ne on tarkoitettu auttamaan heikoimmassa asemassa olevia ja estämään syrjäytymistä. Muutamakin sata euroa voi pelastaa häädöltä tai maksuhäriömerkinnältä. Inhimillisten seurausten lisäksi tämä vaikuttaa pitkällä tähtäimellä kielteisesti kansantalouteen.

Jopa puolet tuista jää hakematta. Tämä tarkoittaa eri arvioiden mukaan 30-300 miljoonan kokonaissummaa. Tämä on merkki siitä, että järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Usein tuen hakeminen koetaan vaikeaksi paperityön ja byrokratian vuoksi.

 

Tällainen on tyypillinen tukien alikäyttäjä

Suhteessa toimeentulotuen tarvitsijoiden määrään, harvimmin tukea haetaan syrjäseuduilla. Tuen alikäyttäjä on matalalla eläkkeellä elävä vanhus maaseudulla. Hän saattaisi olla oikeutettu lääkemenojensa vuoksi isoihinkin tukiin, mutta ei osaa tai kehtaa hakea rahaa. Pienillä paikkakunnilla ongelmana on myös, että kaikki tuntevat toisensa. Siksi sosiaalitoimistossa käyminen saattaa olla kiusallista.

 

Vuonna 2017 tilanne on kenties parempi

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan toimeentulotukea haetaan vuodesta 2017 alkaen Kelasta. Arvioiden mukaan tämän pitäisi tavoittaa puolet tällä hetkellä tukien ulkopuolelle jäävistä. Muutos helpottaisi siis tuhansien suomalaisten elämää ja vähentäisi syrjäytymistä. Toisaalta muutos vähentää tapauskohtaisen tarveharkinnan osuutta, jolloin keskimääräinen tuen suuruus saattaa laskea.

 

Monet turvautuvat tukien sijaan pikavippiin

Monet vähäosaiset turvautuvat mieluummin pikavippiin kuin sosiaalitukiin. Kuitenkin lainaa hakevalle markkinoilta löytyy parempia lainavaihtoehtoja hätätilanteeseen kuin varsinaiset pikavipit.

Yleisesti ottaen pankkien ulkopuolella tarjottavat vakuudettomat kulutusluotot saattavat olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin vippi. Esimerkiksi Halinon ja Ostosrahan kertalainat ovat koroltaan maltillisempia kuin vanhat pikavipit. Ne ovat myös todelliselta vuosikoroltaan edullisempia kuin yhä yleisemmät tililuotot, joiden korko voi nousta jopa 200 prosenttiin.

Toisaalta vertaislainat, kuten Lainaaja.fi ja Fellow Finance ovat halvempia kuin vipit.

Vähävaraisen olisi kuitenkin syytä välttää liiallista velkaantumista. Velkakierre johtaa helposti maksuhäriöön. Tällä hetkellä suomalaisilla onkin enemmän maksuhäiriöitä kuin koskaan aiemmin. Myös tällä on laajoja yhteiskunnallisia seurauksia, sillä maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tapaa – esimerkiksi haittaa tarpeellisten vakuutuksien hankkimista.

 

Lue lisää:
Sosiaaliturvan alikäyttö tulee meille kalliimmaksi kuin väärinkäyttö (Yle)