Etusivu » Pitäisikö pikavipit kieltää?

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Pitäisikö pikavipit kieltää?

Suomi on kieltämisen ja kateellisuuden maa. Raha on aina tässä maassa aiheuttanut suuria tunteita. Viime vuosiin asti naapurisi risupartainen henkselimies saattoi omistaa enemmän kuin kymmenen ihmisiä koko elämänsä aikana. Silti hän eli näennäisen keskiluokkaista elämää ja oppi olemaan näyttämättä omaa varallisuuttaan. Rahaa ei ole saanut näyttää ja sitä on pitänyt käyttää vaihvihkaa. Sama pätee lainaamiseen. Suomessa on tasan yksi hyväksyttävä laina: asuntolaina. Asuntoa varten otettu laina on normi-ihmisen suurin yksittäinen investointi elämässä ja siihen suhtaudutaan hyvin kepeämielisesti. Juuri asuntolaina voi kuitenkin taloudellisesti epävarmoina aikoina olla se, joka romahduttaa eritoten nuorten perheiden talouden.

Muita, eritoten kulutukseen tarkoitetuista lainoista on syytä olla visusti hiljaa; pikavipin ottaminen on häpeällistä.

Pikavipin ottaminen on taloudellisesti typerää, mutta pitääkö typeryys kieltää?

Myönnettäköön, pikavipin ottaminen on typerää ja ihanne olisikin että sitä eläisi oman varallisuutensa mukaan. Mutta odotatko itse, että tilillesi on kertynyt 200 000 euroa, jotta voit ostaa oman asunnon? Et, koska muuttaisit omistusasuntoon vasta eläkevuosiksi. Vaikka pikavippiä on helppo käyttää oikotienä laskujen maksamiseen ja jopa aiempien pikavippien rästeihin, voi nopean lainan kohtuullinen käyttö rikastuttaa elämää. Perjantaina otettu pikavippi ja sen käyttö ravintolassa hyvien ystävien seurassa silloin tällöin on tärkeämpää kuin rahallinen rehellisyys itselleen. Hyvät kokemukset virkistävät ja rentouttavat, mutta kaikki eivät tietenkään pysty rentoutumaan lainarahalla.

Oikeistopuolue ehdottaa elinkeino- ja sopimusvapauden kaventamista

Suomen ”oikeistopuolueen” kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataisen avaus kieltää pikavipit onkin hyvin ongelmallinen monessa suhteessa. Vaikka pikavippi on todennäköisesti suuremmalle osalle käyttäjistä ratkaisuna negativiinen, on näin ihanteellisesti täysivaltainen ihminen sopimusvapautta kunnioittaen oikeutettu tekemään lähestulkoon minkätyyppisiä sopimuksia tahansa. Tähän puuttuminen avaa pandoran laatikon, jonka jälkeen eri sopimusoikeudellisiin asioihin voidaan puuttua yhä herkemmin. Samalla astutaan lainalla rahaa tekevän pikavippiyrityksen elinkeinovapauden jaloille.

Ihmisten perusoikeuksien loukkaaminen tulisi olla erittäin hyvin perusteltua

Pandoran lippaan avaaminen on jo nähty Suomessa vaikkapa yleisen sormenjälkirekisterin luomisessa; rekisterin alkuperäinen käyttötarkoitus oli vainajien tunnistaminen tsunamin kaltaisten suuronnettomuuksien jälkeen. Nyt rekisterin käyttötarkoitusta halutaan laajentaa rikostutkintaan.

Lainaehtoja tulisi selkeyttää ja koronkiskonnalle määrätä rajat

Kaikkien valistusajan ihanteisiin pohjautuvien perusoikeuksien loukkaukset tulisi olla erittäin hyvin perusteltuja. Pikavippiongelmaa on liioiteltu, vaikka useat tuhannet ovat näiden takia joutuneet taloudellisiin ongelmiin. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin vastuullista ja omat asiansa hoitavaa väkeä, jolla tulisi olla mahdollisuus ottaa nopeita, pieniä lainoja. Kieltäminen on väärä ratkaisu, tehokkaampi tapa olisi määritellä koronkiskonnan rajat. Koronkiskonnasta ei tällä hetkellä ole ennakkotapausta, joka määrittelisi, mikä korko on kiskontaa. Tämän määrittely karsisi pahimmat ylilyönnit alalta pois. Tämä kuitenkin vaatisi pikavippiyritysten omalta edunvalvojalta, Suomen Pienlainayhdistykseltä toimia. Se voisi sertifioida oikeasti rehelliset yritykset.