Etusivu » Pikavippien ottajat ovat nykyään yhä syvemmällä velassa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Pikavippien ottajat ovat nykyään yhä syvemmällä velassa

Kesällä 2013 astui voimaan kovalla vaivalla valmisteltu pikavippien korkokatto. Uuden lain vaikutus ei ole kuitenkaan ollut yksiselitteisesti positiivinen. Mistä kiikastaa? Miksi vippaajat ovat yhä pahemmassa pulassa? Lue lisää.

Mikä on pikavippien korkokatto?

Pikavippien tähtitieteelliset korot kauhistuttivat vuosien ajan niin päättäjiä kuin kansalaisiakin. Pitkään kestäneen vippejä vastustavan julkisen keskustelun päätteeksi kesällä 2013 astui voimaan kulutusluottoja koskeva uusi lainsäädäntö, joka määritteli alle 2000 euron lainojen todelliselle vuosikorolle tiukan katon 50 % + korkolain mukainen viitekorko.

Uuden lain myötä lainayhtiöt eivät saaneet myöskään enää periä lainaan liittyvistä tekstiviesteistä lisämaksuja. Samoin lainanantajan velvollisuudeksi tuli tarkistaa asiakkaiden luottokelpoisuus entistä tarkemmin.

Tämä kaikki tarkoitti käytännössä vanhanmallisten pikavippien loppua, hyvässä ja pahassa.

Tililuotot korvasivat pikavipin

Kun pikavippien myyminen loppui vuonna 2013, rahantarpeessa olevat kuluttajat kääntyivät isompien kulutusluottojen puoleen. Käytännössä pikavippien paikan lainamarkkinoilla ovat sittemmin ottaneet niin sanotut tililuotot. Asiakkaalle annetaan käyttöönsä korkeakorkoinen luottotili, jolta hän voi nostaa aina tarpeen mukaan lainaa – siis hieman kuin luottokortilta.

Kohtuullisesti taloutensa ja lainojen takaisinmaksun hallitsevalle kuluttajalle luottolimiitti voi olla ihan toimiva ratkaisu. Syvissä rahavaikeuksissa olevat asiakkaat kuitenkin nostavat välittömästi koko lainatilin tyhjäksi – ja joissakin tapauksissa yrittävät korottaa luottolimiittiä saman tien.

Tililuottoja voi myös olla yhdellä kuluttajalla useita eri yrityksiltä.

Tililuotot aiheuttavat yhä syvempää velkaantumista

Kun nykyään tarjolla ei ole kevyitä sadan tai kahdensadan euron lainoja, heikosti taloutensa hallitsevat kuluttajat joutuvat miltei väkisin ottamaan suurempaa velkaa.

Lainavaikeuksissa rypeviä suomalaisia auttava Takuu-Säätiö ilmoitti äskettäin, että pikavippien häviäminen ja tililuottojen yleistyminen on johtanut suomalaisten kuluttajien velkaantumisasteen nousuun: Vuonna 2012 keskimääräinen velka oli 8400 euroa, kun taas vuonna 2014 se oli 12 200 euroa.

Myönteisenä asiana tililuottoja tarjoavien yritysten asiakkailla on nykyään pienempi määrä lainoja. Aiemmin vippejä saattoi olla yhdellä kuluttajalla lukuisia. Pienen lainamäärän selvittäminen on maksuvaikeuksien iskiessä helpompaa, eivätkä perintäkulut muodostu niin korkeiksi. Myös korkotaso on nykyisissä tililuotoissa hieman matalampi kuin vanhoissa vipeissä.

Useimmat Takuu-Säätiön velkaneuvontaan soittavat ja apua pyytävät ihmiset kertovat velkaantumisensa johtuvan sairastelusta, sekavasta elämäntilanteesta tai liian pienistä tuloista.

Onko sinulla vaikeuksia velkojien kanssa? Soita anonyymisti maksuttomaan Velkalinja-numeroon 0800 9 8009, auki arkisin klo 10-14.