Etusivu » Pikavippien haasteet

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Pikavippien haasteet

Pikavipit ovat suomalaisten synkkä salaisuus. Moniko tunnustaa julkisesti ottaneensa vippiä? Ei kovin moni, mutta siitä huolimatta koko 2000-luvun ajan vipit ovat yleistyneet vuosi vuodelta. Sinunkin kaveripiirissäsi on monia, jotka ovat turvautuneet aika ajoin vippiin. Ehkä sinä itsekin olet salaa näin tehnyt?

Ovatko pikavipit vaarallisia?

Pikavipit ovat kaksiteräinen miekka. Vaikuttaa, että useimmat lainanhakijat ottavat vippiä tarpeeseen ja maksavat sen kunnialla takaisin joutumatta velkakierteeseen. Vipit on alunperin kehitetty silloittamaan kahden palkkakuitin väliin jäävää kuilua, joka voi aiheutua joko yllättävistä kuluista (pesukoneen hajoaminen, terveydenhoitokulut) tai sitten epävakaista tuloista. Nykyäänhän kun eletään prekariaatin ja uuden työn aikaa, yhä harvemman työntekijän tilille kilahtaa joka kuukausi samaan aikaan täsmälleen saman suuruinen palkka. Palkkojen maksuajat ja suuruudet vaihtelevat sukupolvemme silpputyöläisillä suurestikin. Tästä näkökulmasta katsottuna vipit ovat tarpeellisia ja niitä otetaan vastuullisesti.

Asiaa voi kuitenkin tarkastella myös toisenlaisen tilastomatematiikan valossa. Sillä vaikka suurin osa vippien hakijoista on vastuullisia, suurin osa nostetuista vipeistä nostetaan tilanteessa, jossa ollaan jo velkakierteessä tai vastaavassa taloudellisessa suossa, josta nousemista vippien ottaminen vain entisestään vaikeuttaa. Toisin sanoen pieni osa vippien hakijoista nostaa määrällisesti leijonanosan vippilainoista.

Pitäisikö pikavippejä suitsia?

Tämän liikaa vippejä nostavan vähemmistön ongelmiin pitäisi pystyä puuttumaan lainsäädännöllä. Tähän on oikeastaan kaksi erillistä reittiä. Ensinnäkin voidaan lähteä monien poliitikkojen suosimalle tielle, jossa vaaditaan vippien jyrkkää rajoittamista tai jopa totaalista kieltämistä. Ottaen huomioon, että suurin osa vippien hakijoista on vastuullisia, tämä vaikuttaa liioittelulta, jopa populismilta. Lainsäädäntö rajoittaa vippifirmoja jo monella tapaa. Kun vielä vipeille saadaan yleinen korko- ja kulukatto, joka estää kiskuroinnin, jota osa firmoista harjoittaa, niin saavutettaneen optimaalinen tilanne.

Toinen, ja nähdäkseni tärkeämpi, keino auttaa näitä vippikierteeseen joutuvia liittyy hyvinvointivaltion toimintaan. 1990-luvulta asti on ajettu alas sosiaalitukia ja tuloerot ovat jyrkentyneet. Syrjäytyminen on alati vakavampi ongelma. Tämän kierteen katkaiseminen tulonsiirtojen ja moninaisempien vähävaraisten avustuspalvelujen muodossa ehkäisisi köyhälistön sosiaalisia ongelmia paremmin kuin pikavippien kieltäminen.