Etusivu » Pikalainayrityksistä ei toistaiseksi pankkeja

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Pikalainayrityksistä ei toistaiseksi pankkeja

Fivalle on tullut kaksi pankkitoimilupahakemusta pikalainayrityksiltä. Kahden ensimmäisen hakemuksen takana ovat Risicum ja Ferratum joista kuitenkin Risicum on vetänyt oman hakemuksensa oma-aloitteisesti pois. Ferratumin hakemusta käsitellään vielä. Pankiksi pääseminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys voi ottaa vastaa talletuksia. Rima tälle luvalle on kuitenkin korkella ja pysyy korkealla jatkossakin. Finanssivalvonta vastaa toimiluvan ehtojen täyttämisestä.

Fivan neuvonantaja Erkki Kontkanen kertoo, että kyse on perimmiltään yksityisten sijoittajien riskien muuntamisesta tallettajien riskeiksi. Tallettajan turvan varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että toiminta on tukevalla taloudellisella pohjalla.

Nykymallissa pikalaina myönnetään yrityksen sijoittajien tai omistajien rahoista. Pankiksi muuttunut pikalainayritys rupeaisi lainaamaan rahaa, joka kerätään pankkitalletuksien muodossa muilta asiakkailta.

– Teemme sen riskien hallinnan näkökulmasta ja sen varmistamiseksi, että pankkia johdetaan varovaisten ja terveiden liikeperiaatteiden mukaisesti. Huomiota kiinnitetään sopimusehtojen kohtuullisuuteen, ettei talletuspankin toimilupa menisi yritykselle, jonka myöhemmin todettaisiin syyllistyneen koronkiskontaan, sanoo Kontkanen.

Fivan mukaan jokainen hakija tutkitaan perusteellisesti. Pikalainayrityksissä juuri koronkiskontaan liittyvä kohta aiheuttaa epäselvyyksiä. Pikalaina yritykset pyytävät tunnetusti erittäin korkeita korkoja, mutta onhan kyseessä toisaalta hyvin pienet ja lyhytaikaiset lainat. Matalilla koroilla liiketoiminta tuskin olisi järkevää.

Koronkiskontaa koskeva uusi lainsäädäntö astui voimaan tänä keväänä.

– Pikavippiyritysten perimät korot ovat huomattavan korkeita. Osittain on epäselvää menevätkö ne kiskonnan puolelle. Tässä harkitaan varainhankinnan kustannusten ja lainarahan hinnan eroa, sanoo Kontkanen.

Jos pikalainayritys voisi ottaa vastaan talletuksia, voisi se myöntää tallettajille vaikkapa kolmen prosentin vuosikorkoa mutta silti vaatia lainoistaan useiden satojen prosenttien korkoja. Tärkeää on huomioida myös talletussuoja, jonka piiriin myös pikalainayritysten talletukset kuuluisivat aivan, kuten tavallistenkin pankkien.