Etusivu » Onko suomalaisella pakko olla luottokortti?

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Onko suomalaisella pakko olla luottokortti?

Luottokortteja tyrkytetään meille yhä aktiivisemmin ja yhä useampia reittejä pitkin. Melkein jokaisella on luottokortti. Onko nykyään edes mahdollista elää normaalia elämää ilman luottokorttia vai onko kyseessä suuri huijaus? Lue tästä Hypon asiantuntijan blogissaan kirjoittamia arvioita asiasta.

 

Tästä syystä luottokorttia tarvitaan

Suomessa on luottokorttitilejä noin 3,5 miljoonaa. Näistä korollisia tilejä eli varsinaisia luottokortteja on 90 % ja korottomia maksuaikakortteja 10 %. Vuonna 2011 kortteihin sidottu kokonaisvelka ylitti 2,5 miljardin euron rajan ja on sen jälkeen vain kasvanut. Melkein kaikilla suomalaisilla on luottokortti. Tämä on ymmärrettävää.

Ensinnäkin luottokortteja on paljon helpompi saada kuin montaa muuta lainatyyppiä. Toisaalta luottokortit ovat edullisempi ja luotettavampi vaihtoehto kuin pikavipit. Luottokortti on siksi keskiluokan tyypillinen luotto.

Hypon asiantuntijan Pauli Langen mukaan etenkin matkoilla, hotelleja varattaessa ja isoja kulutushankintoja tehtäessä luottokortti on käytännössä välttämätön. Kuka esimerkiksi haluaa maksaa hotellivarauksen etukäteen käteisellä?

 

Näin hankit sopivan luottokortin

Hankkiessasi luottokorttia selvitä ensin, miten se on hinnoiteltu. Paljonko avoimesta luotosta peritään korkoa? Peritäänkö kortista avausmaksua, kuukausimaksua tai vuosimaksua? Kertyykö kuluja, jos kortilla ei ole avointa luottoa? Mitä turvarajoituksia kortille on saatavilla ja maksaako niiden aktivoiminen jotakin? Entä onko rinnakkaiskortti ilmainen?

Luottokorttia hankkiessa perusasiat usein hämärtyvät. Erilaiset bonukset, edut ja kanta-asiakasohjelmat peittävät helposti alleen kortin kulut. Yleensä edullisimpia ovat pankkien yksinkertaiset perusluottokortit, joissa on vain vähän kytkyjä. Merkittävimmän poikkeuksen tähän sääntöön tekee S-pankin Visa, joka on suunnattu S-ketjun jäsenyyden maksaneille kanta-asiakkaille ja joka on hinnaltaan Suomen tiettävästi edullisin luottokortti.

Hintaerot luottokorttien välillä ovat viime kädessä yllättävän suuret. Siksi hintavertailu on todellakin tarpeen.

Nyrkkisääntönä voidaan joka tapauksessa todeta, että lompakosta kannattaa löytyä ainakin Mastercard tai Visa, sillä muut kortit eivät käy likimainkaan yhtä monessa kohteessa eri puolilla maailmaa.

 

… Mutta onko luottokortti sittenkään pakollinen?

Yhteiskunta ei vaadi luottokortin omistamista. Mitään virallista tahoa Suomessa ei ole, joka edellyttäisi kansalaista käyttämään luottokorttia mihinkään maksu- tai tunnistautumistehtäviin.

Yleensä varsinaista luotto-ominaisuutta ei tarvita mihinkään. Kaikki matkustaessa tehtävät maksut on mahdollista suorittaa myös debit-kortilla. Luoton kerryttäminen ei siis ole niin välttämätöntä kuin mitä Hypon asiantuntija Lange väittää.

 

Lue lisää:
Luottokortit – pakollinen paha vai luksusta elämään (Pauli Lange, Hypo)