Etusivu » Näin valtion uusi budjetti mullistaa sinun taloutesi

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Näin valtion uusi budjetti mullistaa sinun taloutesi

Veronmaksajien keskusliitto laati laskelman, jossa selviää, kuka on uuden budjettiehdotuksen voittaja ja kuka häviäjä. Katso tästä, miten uusi vuoden 2016 budjetti vaikuttaa sinun talouteesi ja ostovoimaasi.

 

Ansiotulojen verotus ei heilahda merkittävästi

Ansiotulojen verotus pysyy keskimäärin melko muuttumattomana vuonna 2016. Keskituloisen 3256 euroa/kk ansaitsevan veroprosentti alenee 0,2 prosenttiyksikköä 31,2 prosentista 31,0 prosenttiin.

Keskituloisen palkansaajan ostovoima paranee 0,1 prosenttia. Korkeatuloisten kuluttajien ostovoima puolestaan kääntyy pakkasen puolelle. Tämä perustuu oletukseen, jonka mukaan yleinen hintataso nousee 0,1 prosenttiyksikköä nopeammin kuin yleinen ansiotaso. Tämä pitää sisällään paitsi sopimuskorotukset myös liukumien vaikutukset.

 

Palkkaverotuksen progressio kiristyy – lupaukset ryskyvät

Vaikka ansiotulojen keskimääräinen verotus ei korotu, palkkaverotuksen progressio kiristyy entisestään. Keskivertoa matalampaa 2171 euron palkkaa ansaitseva maksaa 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän veroja kuin vuonna 2015. Vastaavasti 8684 euron kuukausipalkasta peritään 0,3 prosenttiyksikköä ylimääräistä. Tämä on vastoin hallituksen lupauksia. Oikeistopoliitikot ovat tapansa mukaan valehdelleet silmät korvat täyteen.

 

Työtulovähennys korottuu lupausten mukaisesti heti

Työtulovähennystä aiotaan korottaa merkittävästi ja välittömästi – lupausten mukaisesti. Tällä pyritään takaamaan pieni- ja keskituloisten ostovoima. Tämän ratkaisun ongelmana on toki jo entisestään sangen jyrkän ansiotulojen progression jyrkkeneminen, mutta yritys turvata muidenkin kuin korkeatuloisten hyvinvointi on toki tervetullut ele.

 

Valmisteveroja kiristetään

Merkittävimmät veronkorotukset kohdistuvat valmisteveroihin, lähinnä ns. haittaveroihin. Esimerkiksi tupakan ja öljylämmityksen hintaa nostetaan.

 

Työmarkkinajärjestöt: Palkkamaltti pysyy, työttömyysvakuutusmaksuja korotetaan

Hallituksen budjettiehdotuksen ulkopuolella työmarkkinajärjestöt ovat kesäkuussa sopineet omista linjauksistaan. Palkkamaltista pidetään yhä kiinni eli merkittäviä korotuksia ei ole tiedossa. Tämä heikentää pieni- ja keskituloisten tilannetta nykyisessä taloustilanteessa, mutta hallituksen työtulovähennyksen korotus paikkaa tätä aukkoa.

Samaan aikaan järjestöt ovat päättäneet korottaa työttömyysvakuutusmaksuja. Tämä lisäkulu saattaa aiheuttaa hallitukselle jonkin verran vaikeuksia ensi vuoden veronlinjausten toteuttamisen kannalta.

 

Muita veromuutoksia

Voit katsoa budjettiehdotuksen muut veronmuutokset täältä. Seuraavassa on listattu muutamia kiinnostavia muutoksia vuodelle 2016:

  • Asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on vuonna 2016 ainoastaan 55 prosenttia. Tämä on pitkään jatkuneen trendin mukaista: korkovähennykset halutaan ajaa vähitellen kokonaan alas. Vuonna 2019 enää 25 prosenttia koroista on vähennyskelpoisia.
  • Luovutustappio tulee vähennyskelpoiseksi kaikesta pääomatulosta, kun nykyään se on vähennyskelpoista ainoastaan luovutusvoitosta.
  • Ajoneuvoveroa korotetaan asteittain 100 miljoonalla eurolla ja autoveroa kevennetään vastaavasti asteittain 180 miljoonalla eurolla – pienipäästöisiä autoja suosien.