Etusivu » Näin lapset ja nuoret liikuttelevat rahaa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Näin lapset ja nuoret liikuttelevat rahaa

Yhä useammilla lapsilla ja nuorilla on käytössään maksukortti, ja netissä maksaminen on arkea. Taloustaidot ja rahan hallinta eivät suomalaisnuorilla ole kuitenkaan riittävät. Lue lisää.

Yhä nuoremmilla on maksukortti

Hämeen Sanomien mukaan lapset ja nuoret hoitavat yhä laajemmin ostoksiaan itse. Tämä on periaatteessa ihan hyvä osa kasvatusta – nuoret oppivat näin taloudellista itsenäisyyttä.

Jopa pienillä lapsilla voi olla oma varmentava Visa Electron -kortti. Electronissa ei ole luotto-ominaisuutta ja vanhempien on helppo rajoittaa sen käyttöä. OP:lla ikäraja on kymmenen vuotta, S-Pankissa seitsemän vuotta, Nordeassa ei ole mitään alaikärajaa.

Virtuaalisen rahan hallinta on kenelle vain vaikeaa

Diginatiiveina nuoret ovat tottuneet käsittelemään näkymätöntä rahaa. Korttimaksujen lisäksi nettimaksut ovat arkipäivää. Ongelmana on kuitenkin, että niin lapsilla kuin aikuisillakin on tutkimusten mukaan vaikeuksia hahmottaa rahan arvoa, kun se ei siirry konkreettisesti kädestä toiseen.

Tämä on nuorten rahankäytössä suurin ongelma. Rahan arvoa ei ymmärretä. Monen erillisen ostoväylän käyttäminen sekoittaa vaikeaa hahmotustehtävää entisestään. Käteinen, vanhempien luottokortti, oma pankkikortti ja verkkokauppojen maksut on vaikea pitää pään sisällä yhdessä budjetissa.

Verkkopankissa asiointi on nuorille tuttua. Useimmat nuoret saavat verkkopankkitunnukset vasta täysi-ikäisinä, mutta toiset ottavat ne käyttöön jo 15-vuotiaana. Koska verkkopankkitunnusten avulla pääsee myös suorittamaan nettimaksuja, vanhempien pitäisi seurata alaikäisen nuoren rahankäyttöä. Hyödyllinen apuväline voi olla nuoren kännykkään liitettävä saldopalvelu, joka näyttää helposti tilillä olevien rahojen määrän.

Nuorten taloustaidot ovat vaihtelevia

Suomalaisten nuorten talousosaaminen on melko heikkoa. Suomalaiset nuoret eivät ymmärrä korkoja tai osaa laskea luoton hintaa.

Kulutustutkijan mukaan nuorten rahankäytön ongelmia on pääasiassa kolme:

  1. Joillakin on käytössään liian vähän rahaa.
  2. Osalla on rahaa, muttei taloustaitoja rahankäytön hallitsemiseksi.
  3. Osalla nuorista on näyttävä elämäntyyli, jota ei pystytä rahoittamaan omalla varallisuudella.

Alle 20-vuotiaita luottotiedottomia on Suomessa tuhansia, tosin nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat laskusuunnassa. Maksuhäiriö voi vaikeuttaa vuokra-asunnon, puhelinliittymän tai matkavakuutuksen saamista.

Opettele nämä asiat saavuttaaksesi hyvät taloustaidot

  • Hahmota elinkustannuksesi.
  • Seuraa talouttasi budjetin avulla ja varaudu yllättäviin menoeriin.
  • Opettele käyttämään maksukortteja
  • Ymmärrä pankkiasiointiin liittyvät sopimukset ja niihin liittyvä termit.
  • Opettele arvioimaan, millaisilla vakuutuksilla kannattaa varautua riskeihin.
  • Opettele ymmärtämään veroja.
  • Selvitä, mistä voi hakea tukea ja neuvoa talousongelmiin.

Lue lisää:
Raha kortilla, saldo selvillä? (Hämeen Sanomat)