Etusivu » Miksi otin pikavipin – syistä lainata

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Miksi otin pikavipin – syistä lainata

Pikavippejä eli nopeasti saatavia pieniä lainoja otetaan nykyään useiden kymmenien miljoonien edestä vuosittain. Pelkästään vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen aikana pikavippejä otettiin 321 000 kappaletta, joiden yhteenlaskettu arvo oli 70 miljoonaa euroa. Suomalaiset velkaantuvatkin ennätysvauhtia, mutta miksi korkeakorkoisia nopeita lainoja otetaan? Tässä muutamia kertomuksia siitä, miksi pikavippi täytyi ottaa. Syyt ovat aika samoja kuin kulutusluottojakin ottaessa.

“Nauti nyt, maksa myöhemmin” on usean vippeihin langenneen logiikka. Pikavippejä harvemmin otetaan rahoittaakseen suurempia kotitalouden investointeja. Suurin osa pikavipeistä meneekin suoraan kulutukseen. Omien varojen yli eläminen onkin nykypäivänä yleistynyt huimasti. Niin baari-illat kuin päivittäiset ruokaostoksetkin saatetaan maksaa helposti otettavilla pikavipeillä. Velkaneuvojien luona käykin nykyään päivittäin pariskuntia, joilla saattaa olla useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä kulutusvelkaa joko pikavippeinä, kulutusluottoina tai osamaksuina sekä sen päälle vielä sadan tuhannen verran asuntolainaa. Hieman yllättävästi pikavippejä ottavat nuorison lisäksi myös jo eläkkeelle jääneet. Eläke saattaa olla riittämätön tai lainan todellista hintaa ei vain tajuta. Useat pikavippiyritykset ovatkin päättäneet olla myöntämättä lainaa yli 70 vuotiaille.

Yleisimmät syyt ottaa pikavippi

Rahat loppuneet kuun puolivälissä

Ehdottomasti yleisin syy ottaa pikavippi on rahojen loppuminen kesken kuun. Suurin osa lainan ottajista käyttääkin pikavippejä kohtuudella ja ainoastaan silloin tällöin. Osa ihmisistä ei kuitenkaan opi olla kuluttamatta kaikkea rahaa heti palkkapäivän jälkeisenä viikonloppuna, joten pikavipin ottaminen kesken kuun onkin petollisen houkutteleva vaihtoehto ratkaista rahaongelmat hetkellisesti. Rahojen loppuminen ennen palkkapäivää onkin yleisin alkuasetelma myös velkakierteeseen joutuneilla. Palkkapäivän ”aikaistaminen” pikavipeillä päättyykin harmillisen usein vasta luottotietojen menetykseen.

Äkillinen meno vaatii nopeaa lainaa

Toinen yleinen syy ottaa pikavippi on äkillinen ja yllättävä suurempi meno. Moni onkin löytänyt itsensä pikavippiyritysten sivuilta silloin, kun lasku täytyisi maksaa ja eräpäivää on jäljellä enää muutama tunti. Myös kodinelektroniikkaa hankittaessa pikavippi saattaa tuntua helpommalta ja jopa näennäisesti halvemmalta keinolta saada itselleen taulutelevisio kuin kaupan oma osamaksumahdollisuus.

Ongelmat tukiviidakon kanssa saavat opiskelijat turvautumaan pikavippeihin

Suuri vippien käyttäjäkunta ovat opiskelijat. Tukiviidakon kanssa painiskeleva opiskelija saattaa omaa huolimattomuuttaan tai byrokratian takia joutua odottelemaan opinto- ja asumistukia pidempään kuin varallisuus sallisi. Tällöin houkutus turvautua pikavippeihin nouseekin suureksi, koska se nähdään helpompana ja itsetuntoa vähemmän koettelevana tapana ratkaista hetkeksi rahaongelmat kuin esimerkiksi vanhemmilta lainaaminen.

Tietämättömyys eri lainavaihtoehdoista

Ylläoleviin yleisempiin syihin ottaa pikavippi liittyy myös tietämättömyys lainamarkkinoiden vaihtoehdoista. Koska pikavipeistä puhutaan ja niitä kovasti mainostetaan, luulee moni pikavippien olevan ainoa tapa lainata. Suurin osa pikavippejä ottaneista ei ikinä ole edes kuullut pankkien tarjoamista kulutusluotoista. Moni velkakierre olisikin jäänyt syntymättä, jos pankit olisivat mainostaneet omia kulutusluottojaan joita heidän asiakkaansa voivat hakea verkkopankista ja ovat hyvin edullisia pikavippeihin verrattuna.

Taistoon pikavippejä vastaan ovat myös käyneet panttilainaamot. Vaikka tavaran viemistä panttilainaamoon on pidetty hieman häpeällisenä, on se huomattavasti parempi tapa saada lainaa kuin pikavipit sillä siitä ei tule taloudellisia vaikeuksia. Lainaamot ovatkin mainostaneet näkyvästi olevansa pikavippejä huomattavasti edullisempi tapa lainata.

Pikavippi luo valheellisen kuvan varallisuudesta

Helposta ja nopeasta lainasta onkin muodostunut oiva keino elää leveämmin kuin oma henkilökohtainen talous antaisi myötä. Yhtenä syynä saattaa olla myös äkillinen tulotason tippuminen esimerkiksi väliaikaisen työttömyyden myötä, jonka jälkeen ihminen valheellisesti jatkaa entistä elämää lainarahalla. Koska hyvä elintaso luo sosiaalista arvostusta ihmisen ympärillä, on pikavippi katala keino pitää yllä suurempaa tasoa kuin olisi varaa. Myös lainanmyöntäjät ovat tämän tajunneet, sillä markkinoilta löytyykin niin ”Statuslainaa” kuin ”Kuningasvippiäkin”. Lainan ottaminen voi olla jopa tyylikästä.

“Ketjuravintolan toimipiste lopetettiin ja minut irtisanottiin. Sain töitä toisesta ravintolasta, joka kuitenkin pystyi tarjoamaan ainoastaan osa-aikaista työtä huomattavasti edellistä pienemmällä palkalla. Vanhassa työpaikassa ollessani tienasin hyvin sillä toimin paikan vuoropäällikkönä. En halunnut myöntää, että rahaa jäi käteen mitätön määrä laskujen, vuokran ja päivittäisten menojen jälkeen, joten aloin ottaa pikavippejä palatakseni takaisin vanhaan elämääni. Elämäntyylini vaati muutaman kuukauden välein uusittavaa vaatekaappia sekä sosiaaliset piiriin tapasivat käydä ulkona useita kertoja viikossa. Näistä en halunnut luopua, joten puolen vuoden aikana otin pikavippejä yhteensä 7 000 euron edestä. Ensimmäisten kuukausien aikana maksoin palkastani tunnollisesti vippejä, mutta nopeasti huomasin että palkkani ei riittäisi kattamaan kaikkia kulujani. Päädyin pahaan velkakierteeseen kun typeryyksissäni maksoin vanhoja vippejä takaisin uusilla vipeillä. Loppuvaiheessa en enää välittänyt päivittäisistä perintötoimistojen kirjeistä. Vippikierre katkesi luottotietojen menetykseen, joka tavallaan pelasti minut. Sain äskettäin täysipäiväisen työpaikan, hain Kelasta sosiaalista luottoa jolla maksoin ulosotossa olevat velkani pois ja nyt lyhennän kuukausittain tätä matalakorkoista luottoa.”

Pikavippi saatetaan ottaa myös käytännöllisistä syistä

Korkeista lainakuluista huolimatta pikavippejä otetaan myös käytännöllisistä syistä. Aina kyse ei ole rahanpuutteesta vaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksien unohtumisesta kotiin. Tietyt ostokset saattavat vaatia välitöntä hankintaa, joten pikavippi saatetaan ottaa hetken mielijohteesta.

“Otin pikavipin muutama vuosi sitten, kun olin unohtanut verkkopankkitunnukset kotiini ja baarissa loppui kello kahden aikaan aamuyöstä rahat käyttötililtäni, enkä päässyt siirtämään rahaa tililtä, jonne palkkani tulee. Aamulla vähän harmitti, sillä jouduin 50 euron baarivipistä maksamaan 19 euroa kuluja.” *Nykyään pikavippejä ei tilitetä asiakkaille kello 23-7 välisenä aikana

Pitäisikö pikavipit kieltää?

Vuonna 2005 ilmestyneet pikavipit ovat luoneet paljon keskustelua lainamarkkinoista ja kohtuullisesta korosta. Valtiovalta on moneen otteeseen uhkaillut Villin lännen lailla toimivia vippimarkkinoita ja vaatinut alaa asettamaan selkeän korkokaton sekä selkeyttämään omia lainaehtojaan. Kun ala ei tähän ukaasiin reagoinut, sääti valtiovalta lain joka rajoitti etämyyntinä kaupattavien lainojen myöntämisen välille klo 7-23. Tämä lopetti paljon puhuttaneet baarivipit, joissa humalaiset ihmiset jatkoivat kierrosten tarjoamista lainarahan turvin. Moni oikeusoppinut on myös toivonut ennakkotapausta koronkiskonnasta. Voidaanko lainaa, jossa kulut huomioiva todellinen vuosikorko on 4000% pitää koronkiskontana?

Vaikka enemmistö kansasta haluaisi kieltää pikavipit kokonaan, ovat pikavippiyritykset huomauttaneet että kukaan ei pakota ottamaan pikavippiä.