Etusivu » Lainaa pankista

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 210 €. Kuukausierään lisätään 5 € laskutuslisä ja 49 € avausmaksu. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 12 950 €. Nimelliskorko on 9,50 % ja todellinen vuosikorko 11,27 %. Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 500 € ja takaisinmaksuajan 1 vuosi on kuukausierä 51.5 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 617,97 €. Todellinen vuosikorko 48.78 % . Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 5 kk ja 15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60.000 €.

Lainaa pankista

Pankkien vakuudelliset lainat ovat kirkkaasti edullisin lainavaihtoehto. Niiden hakeminen onnistuu joissakin tapauksissa netissä, mutta usein joudut käymään pankissa paikan päällä. Kaikkein edullisimman hinnan saaminen vaatii myös hyviä vakuuksia.

Pankkien tarjoamien lainojen huono puoli on, että lainan saamisessa voi mennä monta vuorokautta tai jopa viikkoja eikä lainaa myönnetä lähellekään kaikille. Sinulla tulee olla säännölliset tulot, ei liikaa olemassa olevaa velkaa ja usein myös vakuuksia. Kannattaa ennen lainanhakua maksaa pois kaikki olemassa olevat luottokorttivelat ja muut lainat. Ja jos haet lainaa muualta kuin omasta pankistasi, ota mukaan neuvotteluihin viimeisimmät palkkakuitit, edellisen vuoden verotuspäätös ja todistukset mahdollisista vakuuksista.

Näiden kaikkein edullisempien lainojen hakemiseen tarvitset siis aikaa, säännölliset tulot, moitteettomat luottotiedot ja jossain tapauksissa myös vakuuksia. Lainaa kannattaa hakea ensimmäiseksi omasta pankistasi, sillä he tuntevat sinut parhaiten ja voivat usein antaa parhaan tarjouksen. Toisaalta kilpailuttaminen voi tuottaa yllättäviä säästöjä!

Kun tavallinen tallaaja huomaa, että olisi tarvetta satsata rahaa enemmän kuin kertaheitolla kukkarossa luuraa, hän menee hakemaan lainaa pankista. Pankit ovat yhä nykyään vippien ja nopeiden kulutusluottojen aikakaudella tärkein ja luotettavin luotonantaja. Monelle nuorelle on kuitenkin epäselvää, miten lainan hintaa arvioisi. Tässä muutamia keskeisiä termejä.

Euribor-korko

Euribor on Euroopan-laajuinen viitekorko, jonka määrittelee Euroopan keskuspankki. Euribor on se hinta, jolla pankit lainaavat toisilleen rahaa.

Euribor-viitekoron yhteydessä mainitaan aina jokin kuukausimäärä. Esimerkiksi 3 kk euribor on tällä hetkellä negatiivinen -0,024%. Kuukausimäärä kertoo, kuinka pitkään korko pysyy vakaana, ennen kuin sitä päivitetään markkinatilanteen mukaiseksi. Euroopan taloustilanne on painanut euribor-korkotason historiallisen alas, alle nollan.

Prime-korko

Prime-korot ovat pankkien omia viitekorkoja. Yleisesti ottaen taantuman aikaan prime on kalliimpi kuin euribor ja noususuhdanteessa prime saattaa olla edullisempi. Toisin sanoen prime-korko on konservatiivisempi ja vakaampi kuin euribor. Yleensä prime-korot päivittyvät kolmen kuukauden välein, joten niitä verrataan 3 kk euriboriin. Pitkän aikavälin vertailussa 3 kk euribor osoittautuu edullisemmaksi kuin keskimääräiset prime-korot, mutta tämä on kaikki tilannekohtaista. Menneet trendit eivät ole osoitus tulevista tuloksista.

Korkomarginaali

Korkomarginaali esitetään yleensä koron sinä osuutena, jonka pankki saa lainasta voittoa. Tämä ei pidä paikkaansa. Marginaali on pankin pokkaama voitto-osuus vain niissä tilanteissa, joissa pankki joutuu hakemaan lainattavan rahan toiselta pankilta rahoituslaitosten välisenä lainana. Jos laina sen sijaan otetaan pankin omista rahavaroista, pankki kerää voittona itselleen marginaalin lisäksi myös viitekoron, jota he eivät tällaisessa tilanteessa joudu pulittamaan millekään ulkopuoliselle taholla.

Tämän lisäksi pankki kerää voittoa usein erilaisten käsittely- ja lainahoitomaksujen avulla. Nämä rahat eivät todellakaan mene puhtaana lainan hoitamiseen tai tilitapahtumien prosessointiin, vaan pääasiassa voittona pankin kassaan.

Nämä asiat kannattaa muistaa esimerkiksi asuntolainaneuvotteluissa. Pankki ei mene konkurssiin, vaikka se painaisi asuntolainasi marginaalia vielä vähän alemmas. Tällä argumentilla voi joissain tapauksissa saada kilpailutettua asuntolainaa keskivertohintojen alapuolelle. Toisaalta lainaneuvottelut ovat viime aikoina muodostuneet yhä vaikeammiksi, kun asiakaspalvelijoiden määrää pankeissa on vähennetty.