Etusivu » Kulutusluottojen perintä ja perintäkulut

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 210 €. Kuukausierään lisätään 5 € laskutuslisä ja 49 € avausmaksu. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 12 950 €. Nimelliskorko on 9,50 % ja todellinen vuosikorko 11,27 %. Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 500 € ja takaisinmaksuajan 1 vuosi on kuukausierä 51.5 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 617,97 €. Todellinen vuosikorko 48.78 % . Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 5 kk ja 15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60.000 €.

Kulutusluottojen perintä ja perintäkulut

Jos jätät kulutusluottoon tai pikalainaan liittyvän laskun maksamatta, voi lainan kustannukset nopeasti moninkertaistua. Tässä artikkelissa kerromme, miten perintä etenee, kuluttajan oikeudet perintätilanteessa ja kuinka välttyä turhilta maksuilta.

Laskun maksaminen eräpäivän jälkeen ja eräpäivän siirto


Jos tiedät, että et pysty maksamaan laskua eräpäivänä ota ensimmäiseksi yhteyttä laskun lähettäneeseen yritykseen ja neuvottele maksuaikataulusta.  Moni yritys suostuu siirtämään laskun eräpäivää suoraan mutta osa saattaa vaatia eräpäivän siirrosta maksua. Tässä tilanteessa kannattaa olla tarkkana. Moni lainayritys on veloittanut eräpäivänsiirrosta maksuja, jotka Kuluttajavirasto on katsonut kohtuuttomiksi.

Velkojalla on oikeus vaatia viisi euroa aikaisintaan 14 päivää velan erääntymisen jälkeen lähetetystä maksumuistutuksesta. Hyvän kuluttajasuojalain luotonantotavan mukaan eräpäivän siirtämisestä ei saa veloittaa enempää kuin vastaavan pituisesta maksun viivästymisestä voisi perintälain nojalla vaatia. Näin ollen

 • alle 14 päivän eräpäivän siirrosta ei voi veloittaa mitään
 • Yli 14 päivän mutta alle kuukauden pituisesta eräpäivän siirrosta voi veloittaa viisi euroa

Lasku jäi maksamatta. Miten perintä etenee ja mitä se maksaa?

 • Velkoja voi lähettää ensimmäisen maksumuistutuksen 14 päivän kuluttua laskun eräpäivästä.
 • Toisen maksumuistutuksen voi lähettää aikaisintaan 14 päivää edellisen muistutuksen lähettämisestä

Jokaisesta maksumuistutuksesta voi kuluttajalta periä viisi euroa.

Muista, että maksumuistutuksesta yksinään ei koskaan seuraa maksuhäiriömerkintää!

Lasku maksamatta vielä maksumuistutuksen jälkeen?

Jos lasku on maksamatta vielä maksumuistutuksien jälkeen, velkoja siirtää saatavan useimmiten perintätöimistolle. Perintätoimisto lähettää kuluttajalle maksuvaatimuksen.

Huomaa, että perintätoimisto voi vaatia perintäkuluja maksuvaatimuksesta vain siinä tapauksessa, että edellisestä maksumuistutuksesta on kulunut yli 14 päivää.

Kokonaisuudessaan perintäkuluja voi vaatia ainoastaan kahdesta maksuvaatimuksesta. Periaateessa useammasta kuin kahdesta maksuvaatimuksesta voidaan vaatia kuluja, mutta tämä vaatii erityisen syyn, joka tule eritellä maksuvaatimuksessa. Tämä ei käytännössä kulutusluottojen kohdalla toteudu.

Ensimmäisen maksuvaatimuksen maksimiperintäkulut

 • 14 €, jos velan pääoma on enintään 100 €
 • 24 €, jos velan pääoma on 100–1 000 €
 • 50 €, jos velan pääoma on yli 1 000 €

Toisen maksuvaatimuksen kustannukset saavat olla enintään puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen kustannuksista, useimmiten siis 7€, 12€ tai 25€.

Huomaa, että perintäkustannuksille on määritelty laissa kokonaissummat. Perintäkustannukset eivät saa ylittää

 • 60 € jos velka on enintään 100€
 • 120 € jos velka on enintään 1000€
 • 210 € jos velka on yli 1000€

Jos sinulta on peritty velkaa virheellisesti tai kulutu ovat ylittänet edellä mainitut summat, voit valittaa virheellisestä perinnästä. Tässä Kuluttajaviraston opas asiasta.

 

Laskuhelppi maksaa laskusi heti

Laskuhelppi on uusi, edullinen palvelu, joka maksaa laskut heti asiakkaan puolesta.

 

Miten välttyä maksuhäiriömerkinnältä?

Maksuvaatimus ei aiheuta maksuhäiriömerkintää! Maksamaton laina voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän jos se on maksamatta yli 60 päivää, asiasta on mainittu luottosopimuksessa ja maksusuunnitelmaa ei ole tehty. Kuluttajalle on myös pitänyt lähettää vähintään 21 päivää ennen maksukehotus, jossa maksuhäiriön uhka on mainittu.

Vaikka maksaisit velkasi 59 päivää myöhässä voit välttyä maksuhäiriömerkinnältä, jos

 • Maksuhäiriön uhasta ei ole mainittu luottosopimuksessa
 • Sinulle ei ole lähetetty maksukehotusta, jossa uhasta on mainittu
 • Olet tehnyt maksusuunnitelman saatavista

Lasku maksamatta maksuvaatimuksen jälkeen eli mitä tehdä kun velat menevät käräjäoikeuden oikeudelliseen perintään

Jos lasku on vielä maksamatta maksumuistutusten ja maksuvaatimusten jälkeen, viedään luotot aina käräjäoikeuteen saadakseen tuomion, joka mahdollistaan velan perimisen viranomaiskeinoin.

Kanne voidaan nostaa myös ilman maksumuistutusten ja maksuvaatimusten lähettämistä mutta tässäkin tapauksessa on lähetettävä kirjallinen maksuvaatimus ennen kanteen nostamista tuomioistuimessa.

Sain velkojen haastehakemuksen! Mitä tehdä?

 • Huonoin vaihtoehto on olla tekemättä mitään. Tällöin sinut määrätään maksamaan koko velka kerralla. Koska saat velkomustuomion saat myös maksuhäiriömerkinnän.
 • Voit riitauttaa saatavan. Jos vaatimus on perusteeton tai epäselvä (summa on väärä, et ole vastuussa velasta). Tällöin asia käsitellään tuomioistuimessa riita-asiana. Sinun tulee pystyä esittämään perusteltuja väitteitä, jotka osoittavat velan olevan perusteeton. Jos riitautat velan ja oikeus katsoo sinun olevan oikeassa, et luonnollisesti saa maksuhäiriömerkintää.
 • Maksusuunnitelman sopiminen velkojan kanssa ilman oikeudenkäyntiä on edelleen mahdollista. Tässä vaiheessa maksuhäiriömerkinnältä on vaikea kuitenkin välttyä  muuta kuin maksamalla velka kerralla haastehakemus- ja oikeudenkäyntikuluineen.

Oikeudenkäynnistä ja oikeudellisesta perinnästä syntyvät seuraavat kustannukset :

 • velka on alle 300 €, perustaksa 50 €
 • velka on 300–1000 €, perustaksa 80 €
 • velka yli 1000 € tai kyse häädöstä, perustaksa 110 €
 • Myös korkeammat taksat (80€, 120€ ja 160€) ovat mahdollisia mutta kulutusluottojen tapauksessa erittäin harvinaisia

Tämän lisäksi joudut maksamaan myös oikeudenkäyntimaksun, joka on 60€ tai 80€ riippuen siitä, onko oikeuteen toimitettu tiedot sähköisesti vai kirjallisesti. Tähän sinä et käytännössä pysty vaikuttamaan.

Muista, että jos riitautat velan ja voitat oikeudenkäsittelyn et joudu maksamaan edellä mainittuja maksuja.

Velat kannattaa yllättävän usein riitauttaa, esimerkiksi tässä tapauksessa.

Velka meni ulosottoon, mitä tapahtuu?

 • Saat maksuhäiriömerkinnän
 • Velka peritään ulosotossa siten, että tuloja ja omaisuutta ulosmitataan niin paljon, että velka saadaan maksettua. Ulosotto voidaan tehdä palkasta tai omaisuudesta mutta koko palkkaa ei voida koskaan ulosmitata. Tyypillinen summa on esimerkiksi 30% kuukausipalkasta.
 • Saat perimiskirjeen ulosottomieheltä, kun velkoja on siirtänyt velan ulosottoperintään. Ota häneen yhteyttä ja yritä sopia maksusuunnitelmasta.

Viivästyskorko tekee lystistä vielä kalliimpaa

Muista, että lain säätämää viivästyskorkoa peritään koko prosessin ajan alkaen eräpäivästä. Viivästyskorko Suomessa on 7 % Suomen Pankin viitekoron lisäksi. Viivästyskorko nyt kesäkuussa 2016 on 7,5 %. Vuodessa 1000€ luotolle kertyy siis korkoa ylimääräiset 75 €.