Etusivu » Kuluttajaviranomaiset: velkaantumisen takana luottojen markkinointi

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Kuluttajaviranomaiset: velkaantumisen takana luottojen markkinointi

Kuluttajaviraston teettämän kyselyn mukaan talous- ja velkaneuvojat pitävät luottojen näkyvää ja runsasta markkinointia erittäin todennäköisenä syynä lisääntyneelle velkaantumiselle.

Neuvojat eivät olleet yksimielisiä siitä, mikä vaikutus juuri pikavipeillä on ollut velkaantumiseen. Suurin osa (43%) vastanneista koki, että enintään 25% velkaantumistapauksista johtuu pikaluotoista. Luotonantajia kuitenkin kritisoitiin siitä, että luotonottajien maksukykyä ei selvitetä tarpeeksi hyvin, huolimatta lakisääteisestä velvollisuudesta tarkistaa asiakkaan maksukyky.

Kuluttajaviraston mukaan tämänkaltainen toiminta on lainvastaista. Viranomainen katsoo, että vaikka 20 € pikavipin yhteydessä pelkkä luottotietojen tarkistus riittää, tulisi satojen eurojen lainaa myöntäessä tarkistaa myös hakijan työ- ja palkkatilanne. Ennakkotapausta uuden lainsäädännön tulkinnasta ei kuitenkaan vielä ole, joten Kuluttajaviraston näkemys ei välttämättä vastaa tuomioistuinten kantaa.

Viranomaiset kokivat, että lähelleään kaikki lainaa myöntävät yritykset eivät auta asiakasta maksuvaikeuksissa tai suhtaudu myönteisesti maksujärjestelyihin.

Kuluttajavirastosta muistutetaan myös, että kuluttajaa ei saa houkutella ottamaan lainaa ilman harkintaa.