Etusivu » Jo 60 pikalainayritystä lopettanut – uuden lain hyöty kyseenalainen

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Jo 60 pikalainayritystä lopettanut – uuden lain hyöty kyseenalainen

Pikavippiala on ottanut kovia kolhuja uuden lain myötä. Alle 2000 euron lainoja koskeva 51% korkokatto on ajanut jo 60 pikavippiyritystä lopettamaan toimintansa ja Suomen pienlainayhdistys ennustaa tahdin jatkuvan syksyllä.

Pienlainayhdistyksen Kari Kuusisto sanoo tilanteen riippuvan siitä, miten asiakkaat ottavat uudet tuotteet vastaan. Moni pienlainayritys siirtyi tarjomaan tililuottoja tai pieniä lainoja pitkällä maksuajalla. Pienlainayhdistys lopettaa toimintansa kesäkuussa.

Kysyntää pienlainoille riittää mutta uuden lain myötä perinteisiä pikalainoja ei voi enää myöntää. Näin suositun tuotteen kieltämisen seurakset saattavat olla vaikeasti ennakoitavissa. Koko vuonna 2012 pienlainojen antolainaus oli 394,6 miljoonaa euroa. Uusien lainojen kappalemäärä oli 1 552 586 (v. 2012: 1 410 304). Suomalaisten koko luottokannasta, 114€ miljardista eurosta, pienlainojen osuus on häviävän pieni. Suurin osa, 88 miljardia, koostuu asuntolainoista. Kulutusluottojen ja opintolainojen luottokanta oli yhteensä 16,5 miljardia, mistä pienlainojen osuus oli vain 134,1 miljoonaa eli 8,1 promillea. Vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä pienlainoja tarjottiin 96 miljoonalla eurolla, yhteensä 350 190 kappaletta. Perinteisten pikalainojen myöntäminen päättyi 01.06.2013.

Vaikka pikalainojen aiheuttamat maksuhäiriömerkinnät ovat kiistaton tosiasia, on epäselvää tuleeko korkokatto todellisuudessa ratkaisemaan ongelmaa. Takuu-säätiö ennustaa pikavippien kieltämisen lisäävän maksuongelmia. Pikavipit ovat tarjonneet kuluttajille mahdollisuuden tasoittaa omaa taloutta hoitamalla laskuja ja päivittäistavarahankintoja pikalainoilla. Kun tuote katoaa markkinoilta kokonaan, voi moni kuluttaja päätyä pikavippiyrityksen asiakkaasta perintätoimiston kynsiin. Uuden lain myötä pikavippiä tarvitsevat kuluttajat joutuvat ottamaan isompaa lainaa, hankkimaan luottokortin (jota moni ei saa), turvautumaan panttilainaamoihin tai pimeille markkinoille. Jos tämä ei onnistu, ei lainaa ole tarjolla mistään, sillä yhteiskunta ei ainakaan vielä tarjoa Takuu-säätiön toivomia apuvälineitä ja neuvontaa.

Todellinen ratkaisu ongelmaa olisi luultavasti positiivinen luottorekisteri, josta lainaa tarjoava yritys näkisi kaikki kuluttajalla olevat luotot. Näin luottopäätöksen voisi tehdä ottaen huomioon kuluttajan todellisen taloudellisen tilanteen. Pankit ja uuta pikalainalakia ajanut Nordean neuvottelukunnassa istuva Sampsa Kataja vastustavat tätä ajatusta, sillä se veisi pankeilta yksinoikeuden kuluttajien taloudellisen tilanteen tarkkaan arviointiin. Pikavippien kieltäminen on suuri palvelus pankeille ja kaupoille, sillä moni ennen pikalainaan turvautunut kuluttaja hakenee pankkien tai kauppojen tarjoamia isompia kulutusluottoja. Kauppojen iloksi uusi laki jättää ulkopuolelleen sellaiset hyödykesidonnaiset luotot, joita kuluttaja voi käyttää pelkästään tavaroiden tai palveluiden maksamiseen luotonantajan kanssa yhteistoiminnassa toimivissa kaupoissa.

http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2013/03/pienilleluotoille51prosentinkorkokattokesakuunalusta.html