Etusivu » HS: Näin vältät luottokorttikierteen

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

HS: Näin vältät luottokorttikierteen

Luottokortti ja kulutusluotto eivät ole niin tarpeellisia välineitä kuin rahoitusalan yritykset haluaisivat kuluttajien ajattelevan. Helsingin Sanomat kertoi äskettäin, miten vaikkapa jouluostoksista voi selvitä ottamatta luottoa. Katso lisää.

 

Saituri-blogin pitäjä: Luottokortti ei ole tarpeellinen

Helsingin Sanomat haastatteli äskettäin Saituri-blogin pitäjää Antti Rinta-Loppia. Aiheena oli luottokorttikierteen välttäminen.

Bloggaajan mukaan tehokkain keino välttää lainakierre on olla ottamatta lainkaan velkaa. Velaton elämä edellyttää itsekuria, mutta maksaa itsensä takaisin. Luottokortti on ”riskipitoinen lyhyen rahoituksen työkalu”, joka ei ole tarpeellinen oikeastaan kenellekään. Netistä haettavista pikavipeistä ja muista kalliista kulutusluotoista puhumattakaan.

Luottokortti voi olla toimiva rahoitusväline, jos sitä käytetään järjestelmällisesti. Ikävä kyllä talousasioiden suunnittelu on mitei kadonnut taito. Luottokorttiin pitäisi Rinta-Lopin mukaan suhtautua kunnioittavammin. Se pitäisi nähdä kahleena jalassa. Luottokortti ei useimmissa tapauksissa lisää joustoa talouteen, vaan vähentää sitä. Luoton takaisinmaksu on tarkasti ulkopuolisen ehdoilla saneltu prosessi. Kun tulevia tuloja käytetään jo tänään, oman talouden hallinta muuttuu jäykäksi. Rajat tulevat tällöin nopeammin vastaan.

 

Säästäminen on riittävä korvike luottokortille

Jos kotitaloudessa harjoitetaan edes jonkinlaista suunnittelua, säästäminen voi korvata luottokortin ja kulutusluotot kokonaan. Kun kulutus on mitoitettu tuloihin sopivaksi, joka kuukausi kertyy säästöjä. Näin erilaiset yksittäiset kulutustapahtumat voidaan rahoittaa säästöistä. Säästäminen on joustavampi menetelmä kuin velaksi eläminen, sillä säästöjä voi kerryttää joka kuukausi itselle sopivalla tahdilla eikä kukaan ulkopuolinen voi määrätä säästämisvauhtia. Säästöt lisäksi kerryttävät säästäjälle lisää rahaa, kun taas luotto käy aina vain kalliimmaksi koron ja laskutuslisien vuoksi.

 

Yhä useammilla suomalaisilla on maksuhäiriö

Maksuhäiriömerkintä on yhä useammalla suomalaisella. Tällä hetkellä liikutaan jopa ennätyslukemissa. Tästä syystä Rinta-Lopin neuvot tulevat aina vain suurempaan tarpeeseen. Luottokortit, pikavipit ja ylisuuret asuntolainat luovat perustan maksuhäiriömerkinnöille. Kuitenkin vuosia jatkunut hankala talous- ja työllisyystilanne on yleensä se viimeinen sysäys, joka ajaa ylivelkaantuneen ihmisen rajan toiselle puolelle maksuhäiriöön.

Aivan nuorimpien maksuhäiriömerkinnät eivät ole kasvussa, sillä kulutusluottoa tarjotaan vasta täysi-ikäistyneille yhä nihkeämmin. Sen sijaan nuoret aikuiset, etenkin nuoret miehet, kärsivät todella usein maksuhäiriöistä. Toisaalta eläkeläisten maksuhäiriöt ovat toinen nouseva trendi. Monet eivät osaa mitoittaa kulutustaan eläketuloihin sopivaksi, vaan jatkavat elämäänsä samalla tapaa kuin palkkatyönkin aikana. Kun tarjolla on liian helppoa ja aggressiivisesti markkinoitua luottoa, vanhus ajautuu helposti maksamaan lyhennyksiä, joista hänen eläketuloillaan ei selvitä.

 

Lue lisää:
Saituri-blogin pitäjä: Luottokorttia ei tarvitse, jos osaa suunnitella talouttaan (HS)