Etusivu » Euribor-viitekorot menevät uusiksi – näin se vaikuttaa sinuun

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Euribor-viitekorot menevät uusiksi – näin se vaikuttaa sinuun

Britannian korkovääristelyskandaali panee nyt uusiksi suomalaisten suosiman euribor-viitekoron. Selvitimme, miten tämä vaikuttaa tavalliseen kuluttajaan. Lue lisää.

Miksi euribor uudistetaan?

Euribor-viitekorko perustuu järjestelmälle, jossa pankit ilmoittavat puolueettomalle laskentayhtiölle arvionsa siitä, millä korolla ne olisivat valmiita tallettamaan rahaa toiseen vakavaraiseen pankkiin. Järjestelmä luo näiden ilmoitusten pohjalta arvion keskimääräisestä korosta, jota markkinat sitten seurailevat. Euribor perustuu siis pankkien keskinäiselle luottamukselle ja vapaaehtoisille ilmoituksille.

Kolme vuotta sitten kävi kuitenkin niin, että monet suurimmista pankeista päätyivät huijaamaan korkoilmoituksissaan. Kuuluisimmassa tapauksessa Barclays-pankki sopi Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa euriborin ja brittiläisen liborin korkojen vääristämisestä. Tällöin kävi samalla ilmi, että suurten pankkien arvopaperikauppiaat tekivät keskenään sopimuksia korkoilmoituksista ja hyödynsivät näitä tietoja kaupankäynnissä.

Syntyneiden korkovääristymien suuruudet olivat pieniä – prosentin sadasosan luokkaa – joten tavallinen kuluttaja ei niitä voinut huomata omassa kukkarossaan. Niiden tärkein vaikutus oli kuitenkin valuuttamarkkinoiden epätasapainottuminen. Näillä markkinoilla minimaalisinkin koron vääristymä voi auttaa pankkia tai muuta sijoittajatahoa takomaan valtavia voittoja tyhjästä.

Tämä luottamuksen horjuminen johti monien eurooppalaisten pankkien eroamiseen koko euribor-järjestelmästä. Jäljelle jäi lopulta vain 25 pankkia – muun muassa suomalaiset Nordea ja OP Pohjola. Nyt viitekorkoa aiotaan uudistaa ja toivottavasti saada osa karkuripankeista takaisin mukaan yhteiseen sopimukseen.

Millainen muutos on kyseessä?

Niin kutsuttu euribor+ voisi muuttaa vanhaa viitekorkoa vaikkapa seuraavalla tavalla:

Tärkein muutos on siirtyminen arvioista todellisuuteen. Eli sen sijaan, että pankit kertoisivat toisilleen, millä korolla he voisivat olla valmiita tallettamaan rahaa toiseen pankkiin, ne joutuvat paljastamaan pankkien välisten todellisten talletusten ja velkakirjojen välisiä hintoja. Tämä tekee koron vääristelemisestä vaikeampaa, sillä ilmoituksissa ei ole jatkossa kyse arvioista, vaan todellisista hinnoista.

Aiemmin euriborin edellyttäminen noteerauksien tekeminen on myös ollut jäsenpankeille vapaaehtoista. Uudessa järjestelmässä ne olisivat luultavasti pakollisia.

Miten viitekoron muutos vaikuttaa suomalaisiin?

Suomessa 85 prosenttia asuntolainoista on sidottu euribor-viitekorkoon, joten muutos koskettaisi ainakin jollakin tapaa monia kotitalouksia. Järjestelmän olisi tarkoitus astua voimaan jo vuonna 2016. Tavallisen laina-asiakkaan kannalta muutos on marginaalinen, mutta vielä hieman arvaamaton. Sopimuksia ei tarvitse todennäköisesti neuvotella uudestaan, vaan pankit katsovat uuden euriborin olevan vain vanhan viitekoron uusi versio.

Luultavasti korkotaso on uudessa järjestelmässä suunnilleen sama kuin vanhassa tai ehkä jopa hieman matalampi. Vaihtelua koroissa luultavasti olisi jonkin verran enemmän, koska korkojärjestelmä olisi sidottu markkinoiden todelliseen kysyntään ja tarjontaan.

Jos viitekorkouudistus onnistuu, luonnollisesti eräänä etuna on myös talouden vakauden lisääntyminen, kun pankkien välinen luottamus palautetaan. Tämä näkyy kuluttajille yleisenä talouden ennustettavuuden lisääntymisenä. Ainakin ihanteellisesti.

Lue lisää:
Huijaukset pilasivat asuntolainojen euriborin maineen (Helsingin Sanomat)
Euroalue synnytti euriborit (Helsingin Sanomat)