Etusivu » Euribor nousee: asuntovelallinen varokoon

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Euribor nousee: asuntovelallinen varokoon

Viime kuukausina Euribor-viitekorko on osoittanut vihdoin, historiallisten pohjalukemien jälkeen, nousemisen merkkejä. Asuntovelalliselle tämä on varoitusmerkki: lainojen korot ovat lähtemässä kauan odotettuun nousuun. Voi olla, että pitkien viitekorkojen lainat eivät reagoi tilanteeseen merkittävästi vielä vuoteen, mutta 1 kk Euribor on jo nousussa. Lue lisää.

Lyhyet Euriborit ovat nousussa

Taloussanomien artikkelin mukaan 1 kk Euribor-viitekorko on nousussa. Uusissa asuntolainoissa noin lyhyitä viitekorkoja tarjotaan aika vähän Suomessa, mutta vanhemmissa asuntolainoissa nousu saattaa tuntua. Vuoden aikana vain 6 % uusista asuntolainoista sidottiin yhden kuukauden Euriboriin ja 20 % kolmen kuukauden Euriboriin.

Marraskuun 29. päivästä joulukuun 19. päivään lyhyiden korkojen muutos on ollut tuntuva.

  • 1 kk Euribor on noussut 0,166 prosentista 0,245 prosenttiin.
  • 3 kk Euribor on noussut 0,234 prosentista 0,298 prosenttiin.

Kehitys vuonna 2014

Korkojen nousupaine johtuu EKP:n tukiohjelman päättymisestä. Ohjelma oli lisännyt euromarkkinoille likviditeettiä, joka on nyt supistumassa pois. Viitekorot olivat tämän vuoksi EKP:n ohjauskorkoa matalammalla, kun normaalitilanteessa viitekorot vakiinnuttavat paikkansa hieman ohjauskoron yläpuolella.

Danske Bankin asiantuntijan mielestä on todennäköistä, että EKP puuttuu korkojen nousuun alkuvuodesta 2014, joten pidemmän Euribor-viitekorot tuskin pääsevtä vuoden 2014 aikana karkaamaan. Asuntovelallisen on syytä varautua lähinnä, jos heidän asuntolainansa on sidottu lyhyeen viitekorkoon.

Voidaan arvioida, että 200 000 euron asuntovelan korkojen lyhennyksiin kuluu ensi vuonna sen verran enemmän rahaa kuin tänä vuonna, että raamisopimuksen 20 euron kuukausipalkankorotus pyyhkiytyisi käytännössä kokonaan pois.