Etusivu » ESS: Eläkeläiset yhä useammin velkaloukussa

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

ESS: Eläkeläiset yhä useammin velkaloukussa

Etelä-Suomen Sanomien julkaisemien tietojen mukaan yhä useammat vanhukset ajautuvat vararikkoon. Ilmiön ytimessä on monia ongelmia, kuten tulojen pieneneminen siirryttäessä työelämästä eläkkeelle sekä liian varomaton kulutusluottojen nostaminen. Lue lisää eläkeläisten velkaantumisesta.

Vanhukset vararikossa

Vararikkoon joutuneiden eläkeläisten määrä kasvaa vauhdilla. Takuu-Säätiön apua tarvitsevista maksuongelmaisista jo arviolta 30 prosenttia on eläkeläisiä. Vuosi sitten vastaava luku oli 20 prosenttia ja sitä ennen pitkään noi 15 prosenttia. Parissa vuodessa määrä on siis kaksinkertaistunut.

Toki tähän vaikuttaa varmasti osaltaan myös ikärakenteen muutos: eläkeläisiä on yhä suurempi osa väestöstä, kun suuret ikäluokat ovat siirtyneet pois työelämästä.

Mikä ajaa vanhuksen velkakierteeseen?

Vanhusten velkakierteen taustalla voi olla useita syitä. Kiinnostavaa on, että monet ongelmiin ajautuvat vanhukset ovat aiemmin koko ikänsä hoitaneet laskut ja maksut kunnialla. Osa ajautuu ottamaan vanhuksena lainaa, kun elämäntapa ei sopeudukaan tulojen laskemiseen. Eläke on kuitenkin eri juttu kuin palkkatulo. Tähän liittyy kiinteästä myös varomaton kulutusluottojen käyttö. Lainoilla paikkaillaan vajavaisia eläkkeitä.

Toisaalta kulutusluoton hakeminen ja saaminen on netin ansiosta nykyään helpompaa kuin koskaan aiemmin. Myös lainojen markkinointi on kaikessa kiertelevyydessään vaarallista monille vanhuksille, joiden kognitiiviset kyvyt eivät ole välttämättä enää huipussaan. Tällöin vanhus voi ajautua ottamaan lainaa tajuamatta, mitä se merkitsee heidän taloudelleen.

Kolmas suuri syy liittyy vanhusten avioeroihin. Jos pitkässä suhteessa olevat vanhukset eroavat, ero voi jättää toisen osapuolen (esimerkiksi kotiäitinä ikänsä viettäneen naisen) yllättävän huonoon asemaan. Myös asunto-omaisuus saattaa olla ensisijaisesti toisen puolisoista nimissä. Erosta aiheutuvaa tyhjyydentunnetta saatetaan paikata vaikkapa rahapeleillä tai alkoholilla. Siinä onkin jo ainekset monelle ongelmalle.

Osa eläkeläisistä ajautuu rahahuoliin huijausten myötä. Eläkeläisiä huijataan paljon netin kautta, ja toisaalta erilaiset uudet ystävät saattavat olla oikeasti petkuttajia, joiden päämääränä on esimerkiksi ”lainata” eläkeläiseltä rahaa, jota ei ole koskaan edes tarkoitus palauttaa takaisin.

Millä eläkeläinen välttää velkakierteen?

Yksi tärkeä tapa välttää velkakierre on eläkeläisen omassa pääkopassa. Vanhuksen pitäisi varautua jo hyvissä ajoin etukäteen elämäntavan ja taloudellisen tilanteen muutoksen. Tulisi miettiä ennen eläkkeelle siirtymistä, millaisista asioista eläkkeellä ehkä pitäisi tinkiä mihin on tarkalleen ottaen varaa.

Toisaalta budjetin pitäminen arjen menoista on hyvä keino tunnistaa, mihin rahaa palaa ja näin välttää turhat rahareiät.

Vaikeassa tilanteessa voi ottaa yhteyttä vaikkapa Kuluttajaliiton talousneuvojaan tai Takuu-Säätiöön. Nämä tahot ohjaavat eläkeläisen juttelemaan asiantuntevan tukihenkilön kanssa.

Lue lisää:
Yhä useampi eläkeläinen jää Lahdessakin velkaloukkuun (Etelä-Suomen Sanomat)
Yksi velkasaneeraus ei monille riitä, holtiton rahankäyttö jatkuu edelleen (Etelä-Suomen Sanomat)